NY GRUPP. Anne Lichtenstein och Lina Isaksson har startat en ny Facebook-grupp där man kan skänka, få eller önska saker och ge något vidare. Foto: Lex Mallory

De uppmuntrar grannar att ge bort mer

Se eller önska något du behöver. Ge något du inte behöver vidare. Anne Lichtenstein och Lina Isaksson hoppas öka det cirkulära tänket på Kungsholmen med sin nya Facebook-grupp.

  • Publicerad 05:30, 29 mar 2021

De båda Kungsholmsborna kände inte varandra tidigare men träffades när Anne hämtade en gosedjurs-krokodil hos Lina som lagt ut den i en så kallad PIF-grupp, pay it forward eller ge något vidare, som hon är med och driver. Gruppen är rikstäckande men bara för kvinnor, transpersoner och ickebinära där saker byter ägare och som ”betalning” så ger man något annat vidare.

Efter mötet bestämde de att starta en PIF-grupp på Kungsholmen.

– Den andra gruppen är jättebra, men det skickas mycket och för att göra det mer cirkulärt och miljömedvetet är det bättre att även få bort postvägen, säger Lina.

Upplägget är att man både kan lägga upp saker man vill ”PIF:a”, skänka, men det går också att lägga upp förfrågningar efter något man saknar. Inga pengar eller byteshandel får förekomma. Det är det som främst skiljer deras grupp mot bortskänkes- eller bytesgrupper menar duon.

Närproducerad matmarknad gör succé på Kungsholmen

– Vi har hjälpt folk att få datorer med den andra gruppen så inget är för litet eller stort att skänka eller att söka. Sedan har vi regler om att man inte behöver outa sin ekonomiska situation eller motivera varför man söker något, säger Lina.

– Det är ett cirkulärt tänk, man ger och får. Men man behöver inte ge i gruppen utan kan göra det någon annanstans. Men det bidrar kanske till att samhället får in det tänket, säger Anne.

På cirka två veckor har gruppen samlat omkring 400 medlemmar men duon planerar att sätta upp affischer om gruppen för att få den att växa rejält och framöver, när restriktionerna tillåter, kanske hålla i träffar. Redan har mängder med prylar som bilbarnstolar, hörlurar, råttfällor, barnkläder och madrasser fått nya ägare genom inlägg i gruppen. 

– Responsen har varit helt otrolig. Sju personer har varit här och hämtat grejer och jag har hämtat hos två andra. Nu är det också lätt att göra coronasäkert och lämna utanför dörren så man behöver inte träffas om man inte vill. Samtidigt lär man ju känna Kungsholmen och de som bor här, säger Anne.

– Jag vet av erfarenhet att såna här grupper funkar bättre ju fler som är med, då är det lättare att få snurr på grejerna och man kan söka mer i gruppen. Folk sitter på en massa grejer hemma som de inte behöver, säger Lina.

Gruppen!

Hittar du här på Facebook. Gruppen är för de som bor och arbetar på eller i närheten av Kungsholmen för att undvika att saker som byter ägare måste skickas per post.