Hårfagra Hanna Johansson och Clara Falkenek har uppfunnit en lättrengjord hårborste. Ännu finns ingen prototyp. Foto: Eva Cloarec

De uppfann hårborsten som är lätt att hålla ren

Efter förebild från SVT:s Draknästet får elever vid Engelska skolan i Näsby park sina uppfinningar bedömda av en jury. Syftet är att stimulera innovationslusten.

  • Publicerad 00:00, 2 jun 2015

Samlingssalen är nästan full av elever i årskurs åtta på Engelska skolan när årets uppfinningar presenteras.

Efter förebild från tv-programmet ”Draknästet” satsar skolans föräldraförening PTA för tredje året i rad på att locka fram innovatörer bland eleverna. I år är det fyra grupper som nappat.

– Vi funderade på vad vi hade för problem och kom på att hårborstningen var ett, säger Hanna Johansson när hon och Clara Falkenek är klara med sin presentation.

Tillsammans har de båda långhåriga tjejerna uppfunnit hårborsten Cabello.

– På morgonen är det svårt att reda ut de trassliga tovorna och sedan är det ännu jobbigare att få bort allt hår som fastnar i borsten, säger Clara.

De önskade sig alltså en hårborste där man på ett enkelt sätt kan få loss själva botten och rengöra den separat.

Efter presentationen fick de frågor från juryn som förutom rektor, lärare och föräldraföreningsrepresentant även består av en innovatörledare från KTH. En av frågorna som 15-åringarna proffsigt svarar på är om de har undersökt den befintliga marknaden och intresset för sådana borstar.

– Vi har letat i affärer och på nätet och inte hittat några hårborstar som är enkla att rensa från hår, säger Clara.

De har även frågat runt bland folk och kommit fram till att det största intresset för borsten finns bland dem som är upp till 40 år.

Under presentationen redogör de för vad produktionskostnaden och konsumentpriset skulle bli. De har även varit i kontakt med återförsäljare och till och med ett företag i Sydostasien som skulle kunna tillverka borstarna.

– Saker att sätta på bakbenen för att stolen inte ska välta om någon sitter och vickar på den och en spegel med magnethyllor för smycken och hårspännen är sådant som presenterats och fått pris tidigare år, berättar Peter Landvall, ordförande i skolans föräldraförening.

Först den 11 juni blir det klart vilka av grupperna som vinner prispengar i år.

– Hanna och Clara ligger bra till, är allt Peter kan avslöja.

Fakta

Programidén är från Japan

Programmet ”Draknästet” sändes på SVT 2009–2010 och på TV8 under våren.

Programidén kommer från Japan där ”Money no tora” var populärt under början av 2000-talet.

Formatet såldes till flera länder. Brittiska BBC började sända ”Dragons nest” i mitten av 2000-talet.

Visa merVisa mindre