Snöglopp och novemberrått. Shetlandsponnyn Jerker, barnens älsklingshäst, tittar upp under lång lugg och lunkar fram mot oss i leran.

De är åtta hästar här på Överjärva gård.

Men kanske inte så länge till. Stallet ligger i ladugården som ska rivas efter ett politiskt beslut.

– Sen var det ingen diskussion alls. Pang, så var vi uppsagda, säger Uffe Ekesäter som i 22 år drivit stallet ideellt med frun Fia.

Den 31 december löper kontraktet ut.

– Det är jättetråkigt. Stallet, det är ju vårt liv. Och det betyder så mycket för barnen. Det är här de får träffa hästar för första gången, får lyfta en hov, och får sitta på en häst, säger Fia.

Hästar riskerar att slaktas

Paret har byggt upp det mesta själva: rustat ladan, lagt golv, fixat el och vatten i stallet och anlagt hagar.

13 tjejer kommer hit efter skolan och hjälper till med hästarna. Varje helg anordnas ponnyridning. På veckorna är stallet ett uppskattat utflyktsmål för förskolor.

Men någon plan att fortsätta verksamheten på någon annan plats finns inte.

– Tvingas vi bort kommer vi behöva slakta åtminstone hälften av hästarna. Det går inte att sälja ponnys, flera är gamla, säger Uffe.

– Hur det känns? Ja, vad ska man säga. Det enda jag vet är att jag kommer att vara ensam på gården då, det är ingen av tjejerna i stallet som vill vara med när nödslakten kommer.

Byggnaden utdömd

Ladugården från 1825 är sliten. Det är hål i taket. Staden har efter en besiktning bedömt att en upprustning för att återställa den till ursprungligt skick skulle bli alltför dyr.

Av säkerhetsskäl anses rivning vara det rätta. En ny byggnad kan också bättre anpassas till framtida användning, menar man.

Som tillfällig lösning byggs en pergola på platsen, därefter ska en ny byggnad uppföras.

Feltänkt, anser Uffe och Fia Ekesäter.

– Det finns enorma möjligheter med den här ladan, stora och öppna ytor. Man ska absolut inte riva. Den där pergolan de vill bygga är rena skrivbordsprodukten. Politikerna vill göra konferenscenter av Överjärva, det kommer inte locka några barnfamiljer hit, säger Uffe.

Många håller med. Hundratals besökare på gården har skrivit på en namnlista mot att riva ladugården.

"Hoppas de ändrar sig"

På väg ut ur stallet hejar Uffe på russet Neptun. Än har paret Ekesäter inte börjat förbereda sig på avveckling.

– Att avveckla djurverksamhet som man hållit på med i 22 år tar inte fem minuter. Vi fick 17 pallar strö hit nyss, och så är det djuren och annat. Nej, jag är lite fräck och sitter stilla i båten och hoppas att de ändrar sig, säger Uffe.