Hopp. Uffe Eksäter, här med russet Neptun, hoppas att politikerna ändrar sig och låter ladan med stallet stå kvar. Foto: Stefan Källstigen

De tvingas bort efter 22 år på Överjärva

Sedan 1998 har Uffe och Fia Ekesäter drivit stallet på Överjärva gård. När ladugården ska rivas tvingas de nu bort. – Vi kommer behöva slakta åtminstone hälften av hästarna, säger Uffe som hoppas att politikerna ändrar sig.

  • Publicerad 11:15, 28 nov 2020

Snöglopp och novemberrått. Shetlandsponnyn Jerker, barnens älsklingshäst, tittar upp under lång lugg och lunkar fram mot oss i leran.

De är åtta hästar här på Överjärva gård.

Men kanske inte så länge till. Stallet ligger i ladugården som ska rivas efter ett politiskt beslut.

– Sen var det ingen diskussion alls. Pang, så var vi uppsagda, säger Uffe Ekesäter som i 22 år drivit stallet ideellt med frun Fia.

Den 31 december löper kontraktet ut.

– Det är jättetråkigt. Stallet, det är ju vårt liv. Och det betyder så mycket för barnen. Det är här de får träffa hästar för första gången, får lyfta en hov, och får sitta på en häst, säger Fia.

Hästar riskerar att slaktas

Paret har byggt upp det mesta själva: rustat ladan, lagt golv, fixat el och vatten i stallet och anlagt hagar.

13 tjejer kommer hit efter skolan och hjälper till med hästarna. Varje helg anordnas ponnyridning. På veckorna är stallet ett uppskattat utflyktsmål för förskolor.

Men någon plan att fortsätta verksamheten på någon annan plats finns inte.

– Tvingas vi bort kommer vi behöva slakta åtminstone hälften av hästarna. Det går inte att sälja ponnys, flera är gamla, säger Uffe.

– Hur det känns? Ja, vad ska man säga. Det enda jag vet är att jag kommer att vara ensam på gården då, det är ingen av tjejerna i stallet som vill vara med när nödslakten kommer.

Byggnaden utdömd

Ladugården från 1825 är sliten. Det är hål i taket. Staden har efter en besiktning bedömt att en upprustning för att återställa den till ursprungligt skick skulle bli alltför dyr.

Av säkerhetsskäl anses rivning vara det rätta. En ny byggnad kan också bättre anpassas till framtida användning, menar man.

Som tillfällig lösning byggs en pergola på platsen, därefter ska en ny byggnad uppföras.

Feltänkt, anser Uffe och Fia Ekesäter.

– Det finns enorma möjligheter med den här ladan, stora och öppna ytor. Man ska absolut inte riva. Den där pergolan de vill bygga är rena skrivbordsprodukten. Politikerna vill göra konferenscenter av Överjärva, det kommer inte locka några barnfamiljer hit, säger Uffe.

Många håller med. Hundratals besökare på gården har skrivit på en namnlista mot att riva ladugården.

"Hoppas de ändrar sig"

På väg ut ur stallet hejar Uffe på russet Neptun. Än har paret Ekesäter inte börjat förbereda sig på avveckling.

– Att avveckla djurverksamhet som man hållit på med i 22 år tar inte fem minuter. Vi fick 17 pallar strö hit nyss, och så är det djuren och annat. Nej, jag är lite fräck och sitter stilla i båten och hoppas att de ändrar sig, säger Uffe.

Här är planerna för Överjärva gård

Politikernas mål är att göra Överjärva gård till mer av ett besöksmål som utgår från gården kulturhistoriska värden.

Matbod, trädgård, antikviteter, restaurang och konferens finns i planerna.

Både får och hästar ska finnas kvar.

Solna naturskola ska vidareutvecklas på gården och Vinterträdgården, även kallad det armeniska kapellet, rustas upp.

De nyflyttade Rödingarna ska renoveras fyllas med innehåll.

Konst och kultur ska prägla miljön på Överjärva gård. En lekskulptur föreställande en häst med vagn har som ett första steg beställts för 90 000 kronor.

Visa merVisa mindre