Linda Fidjeland ringer en handläggare. Ali och Khaled har precis blivit hemlösa. Foto: Leon Hansén

De tvingas bli hemlösa för att kunna få hjälp

Khaled och Ali har precis blivit hemlösa. De söker uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen, men vet inte var de ska ta vägen. – Vi måste studera för att kunna få jobb och ge tillbaka, säger Khaled.

  • Publicerad 20:43, 10 okt 2018

Vid ett bord i Kulturhusets kafé sitter Khaled och Ali – två ungdomar från Afghanistan som pluggar på Upplands-Brogymnasiet.

Just nu har de svårt att fokusera på studier. De har precis blivit hemlösa.

Föreningen frivilliga familjehem i Upplands-Bro fick nyss beskedet att kommunens bidrag till ensamkommande flyktingar inte omfattar ungdomar som fått avslag på sin asylansökan och som söker uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

– Jag kan inte längre bo kvar hos min kompis, som har hjälpt mig tidigare. Jag har mardrömmar och väcker honom på nätterna, säger Khaled.

Kan inte sova

Han sover bara någon timme om dygnet på grund av posttraumatisk stress, men har ingen rätt till behandling. Han berättar att otäcka minnen återvänder till honom. Minnen från hemlandet Afghanistan, som triggas i gång av vardagliga saker. Kanske en dörr som slår igen. Eller att en lampa plötsligt tänds.

– Jag har varit med Khaled till både psykolog och läkare. Jag har visat läkarintyg till kommunen där det framkommer att kortvariga boenden är förödande för hans hälsa. Jag vet inte om det kommer att hjälpa, men jag hoppas, säger Linda Fidjeland. 

”Är allas mamma”

Hon är Khaleds gode man och har betalat hyran åt honom ur egen fick ett par månader.

– Hon är allas mamma. Men jag vill inte ta emot pengar av henne. Vi måste kämpa själva, säger Khaled.

Deras sista chans att få stanna i landet är uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen. Problemet är att varken stat eller kommun nu har något ansvar för dem.

– De hamnar mellan stolarna och lever i limbo, säger hon.

Det är inte första gången som ungdomarna befinner sig vid kommunhusets reception. Foto: Leon Hansén.

Ali och Khaled får bidrag enligt LMA – en dagersättning på 71 kr per dag, som ska räcka till mat, kläder, hygienartiklar med mera.

Men de har nekats boende. Enligt Linda har kommunen bett dem återkomma när de blivit hemlösa – vilket just skett. 

– Så nu är vi här idag. I stället för att hjälpa ungdomarna att bo kvar måste de först bli hemlösa. Då kan de få hjälp att tillfälligt bo på hotell eller vandrarhem. Det är inte medmänskligt att tvinga någon att bli hemlös för att först då kunna få hjälp. 

Linda Fidjeland hjälper ungdomarna med alla papper. Höger av papper. Foto: Leon Hansén.

Efter att deras papper lämnats in i receptionen skiljs vi åt. Dagen efter ger Linda Fidjeland en uppdatering om läget.

– De blev kontaktade av sina handläggare och erbjöds plats på vandrarhem. Frågan är vilken långsiktig lösning kommunen tänkt sig för dessa ungdomar. Ska de fortsätta bo på vandrarhem för dyra skattepengar?, frågar sig Linda.

Fakta

Nya gymnasielagen

Lagen om ny möjlighet till uppehållstillstånd för vissa ensamkommande, den nya gymnasielagen, trädde i kraft den 1 juli. De ungdomar som omfattas av de nya bestämmelserna har till och med den 30 september 2018 på sig att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiala studier.

Källa: Migrationsverket

Ny aktivitetsapp lanseras – prova på-dag i helgen

Lördagstips för Upplands-Bros unga. I helgen bjuder föreningen Sparks Generation och kommunen in till en prova på-dag med allehanda idrotter, kultur och inte minst feststämning. Detta gör man för att fira lanseringen av en ny app där...fredag 23/10 15:59

Prisat företag ska hjälpa ryttare

AI-teknik i ny app blir ridcoach Horsetechbolaget Rider’s Position, med säte i Skokloster, har prisats i entreprenörstävlingen Venture Cup. – Det betyder jättemycket, säger vd Mari Zetterqvist Blokhuis.fredag 23/10 13:04