Kamerabevakning vid infarter och polisstation till Danderyd står på agendan i uppropet. Foto: Mostphotos

De tröttnade på otryggt Danderyd – gör upprop

Den senaste tidens grova rån i Danderyd har fått flera invånare fråga sig vad politikerna gör för att få kommunen tryggare. Nu krävs politikerna på svar från två Stocksundsbor som har tröttnat.

  • Publicerad 15:16, 16 aug 2018

Danderyd var 2017 mest drabbat av inbrott sett till antal invånare. 19,8 inbrott per 1000 hushåll drabbade Danderyd då, rikssnittet låg på 4,9. Och under denna sommar har flera grova rån ägt rum i kommunen.

Det fick Henrik Sörensen och Niclas Rodin från Stocksund att reagera. Nu har de tillsammans startat en namninsamling som kräver svar från politikerna om hur deras partier arbetar för att öka tryggheten i kommunen.

– Vi är vanliga barnföräldrar som bott i kommunen länge. Vi är inte politiskt aktiva men känner att detta är en viktig fråga. Av alla vi pratar med är det alltid någon eller någon som känner någon som drabbats av inbrott. Alla blir berörda vilket också skapar oro, säger Henrik Sörensen till Mitt i.

Kräver svar från partierna

Sedan de startade namninsamlingen i måndags har över 350 personer skrivit under uppropet. Målet är att nå dryga 2000 underskrifter vilket motsvarar 10 procent av de röstberättigade i Danderyd.

– Det känns kul och det har gått mycket fortare än vad vi vågade drömma om. Precis just nu skickar vi iväg ett brev till de ansvariga politikerna med fem stycken ja eller nej-frågor som vi vill ha svar på inför valet, säger Henrik Sörensen.

Mitt i har tagit del av brevet som ställer frågan om partierna aktivt ska arbeta för: En polisstation i Danderyd, ett kommunalt finansierat vaktbolag i alla kommundelar, kameraövervakning vid samtliga infarter och en uttalad ambition att få ner inbrotten till riksgenomsnittet.

Våra barn har samma rätt att sova tryggt om natten som vem som helst

Henrik Sörensen, Stocksund

– Våra barn har samma rätt att sova tryggt om natten som vem som helst. Det skiljer sig hur mycket partierna är beredda att satsa men vi måste åtgärda de åtgärder som krävs.

Partierna har en vecka på sig att svara på frågorna som enligt Henrik Sörensen och Niclas Rodin kan fungera som en valkompass i kommunalvalet.

Namninsamlingen sker på denna sida där man kan läsa vad de tycker politikerna ska jobba för.