Stockholm citys omsättning 2020 minskade med 29,4 procent medan innerstadsdelarna tappade 15,5 procent. Det visar en ny rapport från Fastighetsägarna och Hui.

– Ute på malmarna klarade man sig bättre än riksgenomsnittet. Det stärker trenden att vi blir mer lokala och bryr oss mer om närområdet, säger Helena Olsson stadsutvecklingschef vid Fastighetsägarna Stockholm.

Nu vittnar både de och City i Samverkan om att flera nyetableringar. är på gång Tidigare spådde Fastighetsägarna att tjänster, upplevelser, idrott, hälsa och kultur kommer att ta mer plats längs framtidens gator.

Digitalt kulturcenter

Ett talande exempel för ”generationsväxlingen som bottenvåningarna går igenom” är området kring Sergels Torg där bland annat digitala­ kulturcentret Space ska öppna.

Att det är flera kedjor som öppnat på Kungsholmen ska inte tolkas som småbutikernas död.

– Det handlar snarare om att fylla ett syfte och vara relevant för att dra kunder. Exempelvis gym och optiker är ju också en service, som fyller fler funktioner än bara en butik. 

Platsutveckling, aktivera ytor för ökade flöden och en bra mix kommer bli framgångsfaktorer framåt, enligt Helena Olsson. De ska snart sjösätta en kampanj för att samla idéer om hur man skapar levande bottenvåningar.