"Jag ville flytta till en nyproducerad lägenhet, jag trivs jättebra här", säger Olga Åslev. Foto: Ylva Bergman

De trivs i Vattenfallshusen i Råcksta – trots saftiga hyror

De höga hyrorna i Vattenfallshusen i Råcksta gjorde att flera lägenheter fick förmedlas vid sidan av den vanliga kön. Men när vi knackar på dörrarna i ett av husen möts vi av flera som stortrivs.

  • Publicerad 11:18, 17 aug 2016

– Jag bodde i Norrtälje och hade sex år i Stockholms bostadskö när jag bestämde mig för att flytta hit. Det räckte till en bostad i Fisksätra, Hjulsta eller Råcksta. Jag ville bo i en ny lägenhet och jag tycker om området här, säger Olga Åslev.

Hennes tvåa på bottenplan i ett av Vattenfallshusen i Råcksta var precis vad hon letade efter. Men hon valde medvetet en av lägenheterna med lägst hyra.

– Jag betalar 7 200 för 41 kvadrat, det är mycket. Max 6 500 hade varit rimligt, säger Olga Åslev.

Saftiga hyror

Flera vi träffar tycker att det är väl saftiga hyror. Chris Neitzert flyttade hit för att komma ur andrahandssvängen. Trots att han älskar området och trivs i lägenheten tycker han inte riktigt att det är värt det.

– 15 000 nästan, för en fyra på 105 kvadrat, är mycket. Jag gör hellre roliga saker för mina pengar och har försökt att byta bostad men har hittills inte lyckats hitta någon som vill ha den, säger Chris Neitzert.

"Mitt enda krav för att flytta hela familjen från Dalarna till Stockholm där min mans jobb fanns, var ett förstahandskontrakt. Vi hade tur som fick detta efter bara åtta månader i kön. Det hade gärna fått vara billigare men både vi och barnen trivs bra", säger Jenny Brodie. Foto: Ylva Bergman

Landmärke

De första bostäderna i jättehusen, som har varit Råckstas landmärke sedan 1964, började förmedlas i maj 2014. Av totalt 459 lägenheter fick 21 stycken förmedlas via den så kallade bostadssnabben, eftersom efterfrågan inte var tillräckligt stor. Där är det inte antal ködagar som avgör vem som får lägenheten utan först till kvarn gäller.

Det är inget ovanligt, enligt Marika Nordström, marknadschef på Stockholms bostadsförmedling.

– Generellt kan man säga att när ett stort antal nyproducerade lägenheter, som alltid har högre hyra, läggs ut på en gång så blir det ibland så här. Marknaden är inte tillräckligt stor lokalt. Men det är inget problem, allt blir uthyrt och lägenheterna ligger inte ute länge, säger hon.

Läget i sig är inte oattraktivt, menar hon.

– Utan att veta något om Råcksta specifikt så är lägen längs med tunnelbanan efterfrågade. Och Råcksta ligger ju utmed en t-banelinje, säger Marika Nordström.

Linda Stålgren är alldeles nyinflyttad och gillar sin ljusa luftiga fyra som ligger högt upp i ett av Vattenfallshusen. "Det känns som att vi har vunnit på lotto", säger hon. Foto: Ylva Bergman

"Som att vinna på lotto"

Just läget gjorde att Linda Stålgren och hennes man sökte sig hit. De har precis flyttat in i sin fyra på nionde våningen och i vardagsrummet pågår uppackningen av flyttkartonger.

– Det känns som att vi har vunnit på lotto! Det är värt 14 400 i månaden med tanke på standarden, allt är sprillans nytt. Dessutom är det nära Vällingby city och att ta sig till stan går på ett kick med tunnelbanan. Och det är nära till skogen och bad. Jag ser fram emot att vara mammaledig här, säger Linda Stålgren, som väntar familjens fjärde barn.

Hon blir förvånad när hon hör att det var svårt att fylla husen.

– Folk kanske har fördomar om området? Eller handlar det om husen? Första gången vi kom och tittade tyckte vi inte de var så snygga. Men sen har vi läst på om husens historia. Nu tänker vi inreda vardagsrummet i 1960-talsstil som matchar tiden när de byggdes, säger Linda Stålgren.

Husen stod klara 1964 och då hade Vattenfall sina kontor här. Foto: Ylva Bergman

Ovanligt kort kötid

De tre Vattensfallshusen gjordes om från kontor till bostäder, två blev hyresrätter, ett bostadsrätter. Inflytt i hyreshusen var mellan maj 2014 och september 2015.

Av 459 hyreslägenheter fick 21 läggas i bostadssnabben, alltså förmedlar utanför den vanliga kön, på grund av låg efterfrågan.

Totalt 33 av bostäderna förmedlades till personer med mindre än ett år i kön.

Snittkötiden i husen är 3,4 år. I Vällingby är snittkötiden för annan nyproduktion 4,3 år och för äldre lägenheter, som alltså har lägre hyra, är den 8,2 år.

Visa merVisa mindre