Promenad. Pella Persdotter och Mats Feldmann är ute med hunden Folke i Sankt Eriksområdet. Foto: Pekka Pääkkö

De trivs i Sankt Eriksområdet

En lugn oas mellan brusiga Fleminggatan och bullriga tågspår på andra sidan vattnet. Mitt i svängde förbi det hyllade Sankt Eriksområdet – där det smids nya byggplaner.

  • Publicerad 11:05, 14 jan 2022

Promenad. Pella Persdotter och Mats Feldmann är ute med hunden Folke i Sankt Eriksområdet. Foto: Pekka Pääkkö

Ute med Folke

Promenad. Pella Persdotter och Mats Feldmann är ute med hunden Folke.
– Det är som en oas mitt inne i stan, säger Mats.
– Det är snyggt och finns en integritet, att man gjorde sin egen grej här. Och så älskar jag att de flyttade hit kapellet, säger Pella.
Det första förslaget på de nya kvarteren som ska ersätta ögonsjukhuset tycker de var ”skitfult” så de uppskattar de utlovade ändringarna i det fortsatta arbetet.

Visa merVisa mindre

Gillar. Caroline Hüttenmeier jobbar på ett hunddagis. Foto: Pekka Pääkkö

Jobbar på hunddagis

Gillar. Caroline Hüttenmeier jobbar på ett hunddagis och en av hennes rundor går genom Grubbensparken. –Det är väldigt fint här, tyst och lugnt, säger hon.

Omdiskuterat. Kritiserat för pastisch av en del arkitekter men framför allt prisat och hyllat. Foto: Pekka Pääkkö

Omdiskuterat.

Kritiserat för pastisch av en del arkitekter men framför allt prisat och hyllat. Sankt Eriksområdet var ett av 1990-talets största och mest omtalade stadsbyggnadsprojekt och utformningen leddes av stadens planarkitekt Aleksander Wolodarski. Totalt byggdes 770 bostäder mellan 1995 och1999. Arkitekturen blev en tillbakablick till den svenska 1920-talsklassicismen och de engelska stadsplanerna från samma period.

Visa merVisa mindre

Nära. Per Sjödahl har bott i området i 13 år och stormtrivs. Foto: Pekka Pääkkö

Stormtrivs

Nära. Per Sjödahl har bott i området i 13 år och stormtrivs. – Det är mitt i stan men ändå lite vid sidan av bruset, nära vattnet och kommunikationer, säger han. De nya byggförslagen har han inte sett så mycket av men även han tycker att stadens senaste bud låter bra.

Innan. Gamla Sankt Eriks sjukhus långt innan bostadsbygget. Nu finns ett förslag på att bygga cirka 300 bostäder i området. Till hösten väntas uppdaterade planer presenteras. Foto: stadsmuseet i Stockholm, John Stjernström, 1928

Områdets historia

1587 byggdes ett tegelbruk i området på order av kung Johan III.

1759 köpte handelsmannasläkten af Grubbens området, som då ägdes av en repslagarfamilj. De öppnade även Grubbens trädgård, en välbesökt offentlig lustträdgård.

1860 invigdes Stockholms stads norra försörjningsinrättning, Grubbens, för tillfälligt arbetslösa, fattiga och hemlösa. Verksamheten övergick senare till sjukhusvård och 1933 ändrades namnet till Sankt Eriks sjukhus.

1986 stängde sjukhuset. De yngsta sjukhusbyggnaderna togs över av S:t Eriks ögonsjukhus som invigdes 1990. Stockholms stad köpte övriga delar av marken för att bygga bostäder.

Hösten 2020 flyttade S:t Eriks ögonsjukhus till Hagastaden, på platsen planeras nu ytterligare bostadskvarter.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Stallbyggnad. När området bebyggdes med bostäder sparades en del äldre hus, som här till höger en gammal stallbyggnad från 1874. Foto: Pekka Pääkkö