Mikko Turunen och Lena Johansson, två av de Nackabor som nappat på att jobba på distans från Nacka stadshus. Foto: Mattias Kamgren

De tog chansen att jobba i stadshuset – och slippa köerna

Kommunen bjuder in Nackabor att jobba på distans från Nacka stadshus medan Stadsgårdsleden är avstängd. Lena Johansson och Mikko Turunen, båda från Kummelnäs, nappade på erbjudandet. – Ett jättebra initiativ, säger Lena Johansson som är hållbarhetsstrateg.

  • Publicerad 13:52, 18 feb 2020

I väntan på monteringen av Slussens nya guldbro är Stadsgårdsleden avstängd för all trafik utom bussar till Slussenterminalen. Det väntas leda till köer när Nacka- och Värmdöbor ska hitta andra vägar in till stan.

För att underlätta har Nacka kommun slagit upp portarna till stadshuset. Här kan den som vill jobba på distans så länge avstängningen pågår.

– Vi inser att Nackaborna kommer att ha problem att ta sig till jobbet och då tänkte vi att det här kund vara ett alternativ. Det är inte första gången vi gör så här. Vi har gjort det även vid kraftiga snöfall, säger Mats Bohman, trafik- och fastighetsdirektör i Nacka.

Eget rum, frukt, kaffe och trevligt bemötande

Lena Johansson är nöjd

När Mitt i Nacka tittar förbi på tisdagsmorgonen är det inte precis smockfullt. Men receptionisten berättar att tre personer har kommit. Lena Johansson från Kummelnäs har fått ett litet grupprum helt för sig själv.

– Eget rum, frukt, kaffe och trevligt bemötande. Det kunde inte vara bättre, konstaterar hon.

Guldbron till Slussen försenas ytterligare – Dennis är boven

Lena Johansson är hållbarhetsstrateg och söker jobb, vilket hon annars gör på Trygghetsrådet inne i stan.

– Jag kan i och för sig göra det hemma också. Men det kan vara skönt att komma ut men ändå inte behöva åka så långt. Den stora nackdelen med Nacka är att det finns så få arbetsplatser här. Därför är det här ett jättebra initiativ som jag gärna vill stödja, förklarar hon.

Ett grupprum i stadshuset blev Lena Johanssons arbetsrum. Foto: Mattias Kamgren

Hoppas på permanent lösning

Nere i stadshuskafeterian sitter Mikko Turunen, också från Kummelnäs. Han är verksamhetskonsult inom IT och van att jobba lite varstans.

– Just nu är jag på SAS i Frösundavik. I dag ska jag ha ett lunchmöte i stan och då tänkte jag det kunde passa att börja här. Det är verkligen superbra att den här möjligheten finns, säger han.

Även Mikko Turunen tar upp bristen på arbetsplatser i Nacka. Tidigare jobbade han för ett företag i Nacka strand, som sedan flyttade till Kista.

– Jag tycker kommunen borde fortsätta ha öppet här, gärna med särskilda tider för nätverkande, säger han.

Mikko Turunen behövde inte trängas med andra i stadshuskafeterian på tisdagsmorgonen. Foto: Mattias Kamgren

Gäller så länge det är avstängt

Stadsgårdsleden ska enligt tidplanen vara avstängd till och med 2 mars. Avstängningen kan dock komma att förlängas, eftersom guldbron är försenad och ännu inte har anlänt till Stockholm.

– Det här erbjudandet kommer att gälla så länge det är avstängt, säger Mats Bohman.

Kan ni tänka er att göra det här till en permanent lösning?

– Vi får utvärdera efter det här. I går kom det tre personer och hittills i dag har det kommit fem. Generellt är Nackaborna alltid välkomna till sitt stadshus och att sitta i kaféet eller restaurangen och jobba.

Fakta

Så påverkas trafiken av avstängningen

Stadsgårdsleden stängdes av fredagen den 14 februari och ska preliminärt vara avstängd till och med 2 mars.

Alla trafikslag, inklusive gående och cyklister, kan då inte ta sig från Stadsgårdsleden till Söder Mälarstrand via den vanliga vägen i Slussen.

Bussarna från Nacka och Värmdö trafikerar fortfarande den tillfälliga bussterminalen i Slussen.

Däremot påverkas flera andra busslinjer:

  • 25C dras in
  • 405 dras in
  • 411C dras i
  • 435C enbart morgontrafik till Medborgarplatsen
  • 443C dras in
  • 445C enbart morgontrafik, körs till Slussen
  • 446C dras in (istället större turtäthet på 446 till Medborgarplatsen)
  • 448C ersätts av L418 till Orminge
  • 480C enbart morgontrafik till Medborgarplatsen
Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre