– Vi använder pinnar, stenar och allt möjligt.

11-årige Walter Florencio, i klass 5B, förklarar hur dagens lektioner går till. Han är överens med klasskompisarna Lava Khorshed och Aliza Leiva om att det inte är några problem att inte ha det vanliga klassrummets bekvämligheter.

– Alla ämnen är lättare att göra här, säger Lava medan Söderbysjöns gräsänder och gäss vankar av och an längs strandkanten.

"Det är en härlig känsla"

Sammanlagt är tre mellanstadieklasser från Bäckahagens skola i Bandhagen på plats för en heldag med utomhusundervisning. Thomas Björn, kommunikatör på Svenska golfförbundet, har ägnat en stor del av det senaste året åt att förbereda sig för just den här dagen och kan konstatera att det blivit lyckat.

– Jag har hållit på med golf sedan 1997 och det här bland det roligaste jag gjort. Det är en härlig känsla. 

Givetvis får barnen även testa att svinga en golfklubba.

– Golfbanor används till exempel för skidor vintertid, men vi tänkte att det kanske finns fler användningsområden. Och det här är nog den bästa samhällsnytta vi kan göra, säger han och tillägger att det blir mer av kombinationen golf och grundskola framöver.

– Nu ska vi försöka få fler klubbar och skolor att vara med, säger Thomas Björn. 

Ett minne för livet

Linn Carrol är lärare i SO och svenska. Hon menar att elever som i klassrummet har svårt att sitta still, eller fastnar i dagdrömmar, har visat en helt annan sida här.

– Sedan är det inte heller samma upplevelse att se ett barrträd i en bok som att se det i verkligheten. En del av våra elever vistas inte ute i naturen annars så då blir det här verkligen ett minne för livet, förklarar hon strax innan det är dags att ta sig an nästa lektion.

Stockholms stad är först ut med att i spåren av pandemin skapa utomhusklassrum på golfbanor. Ökad inlärning och rörelse, bättre skolprestationer och smittsäker undervisning nämns som de främsta fördelarna. Under hösten genomförs även ett samarbete mellan Mälarhöjdens skola och Haninge golfklubb.

"Ute är det nya inne"

Eva Krantz, utbildningsförvaltningen, är projektledare och på plats i Nackareservatet. Hon imponeras av elevernas nyfikenhet och engagemang. Efter en fin förmiddag rullade mörka moln in, men inte heller regnet mattade av barnens entusiasm.

– Jag är positivt överraskad och lärarna har verkligen gjort ett jättejobb för att få det här att fungera, säger hon.

I december sker en utvärdering och i maj är det dags för ett nytt besök på Björkhagens golfklubb. Förhoppningen är att det här ska inspirera till mer utomhuslektioner i skogspartier i skolornas egna närområden. Att det ska bidra till att fler vågar tänka utanför boxen.

– Ute är det nya inne, säger Eva Krantz innan vi rör oss vidare.

Eleverna Lava Khorshed, Aliza Leiva och Walter Florencio delar Evas entusiasm.

– Det är lite som att ha rast hela tiden. Det är roligt och man har mer plats än i klassrummet, säger Lava och får medhåll av de andra.

– Jag skulle föredra att man gjorde det här oftare, säger Aliza.