Spelmansstämma. Inger Egebrink med nyckelharpa och Roine Schenning med näverlur, fångade i Kaplansgårdens vackra miljö. Härkeberga blir platsen både för traditionellt firande och spelmansstämma under midsommarhelgen. Foto: SVEN-ÅKE HAGLUND

De tar ton vid Kaplansgården

Vad vore midsommar utan spelmän? Vad vore Härkeberga utan en rejäl spelmansstämma?

  • Publicerad 13:31, 18 jun 2022

Under söndagen i midsommarhelgen blir Kaplansgården i Härkeberga, nordost Enköping, samlingsplats för många, många spelmän. Det vackra gårdstunet med omgivningar kommer att fyllas­ både av musikanter och åskådare.

På självaste midsommaraftonen börjar festligheterna klockan 13.00, med uppvisning av Enköpings Folkdansgille. Självklart med dans kring midsommarstången.

Spelmän från när och fjärran

För den som vill höra och uppleva folkmusik som ”i gamla da´r”, blir söndagen alldeles speciell, med start samma tid plus en utomhusgudstjänst dessförinnan.

Härkebergas traditionella spelmansstämma, som varit­ inställd under de båda pandemiåren, blommar upp igen.

Kanske 50 eller 60 spelmän från när och mer fjärran kommer att traktera dragspel, munspel, klarinetter, durspel, fioler och nyckelharpor.

Inger Egebrink från Trögds Spelmanslag, som arrangerar­ Spelmansstämman tillsammans med Härkeberga Gille, berättar:

– Det finns en spellista på fjorton melodier som vi musikanter kommer att framföra gemensamt, men utanför programmet blir det buskspel som på alla stämmor av det här slaget. Alltså att spelmän rent spontant slår sig samman och framför egna favoriter.

I spellistan finns titlar som Enköpings Gånglåt, Skänklåt, Båtsman Däck, Sahlströms Kärleksvals och Äppelbo Gånglåt.

När Roine Schenning blåser­ in Spelmansstämman på sin näverlur, blåser han också in Uplands Spelmansförbunds 75-årsjubileum:

– Egentligen två år för sent, eftersom förbundet bildades under midsommaren 1945. Men pandemin satte sina pinnar i hjulet så vi tar chansen nu i stället.

Bildades efter fredsslutet

Under åren har många stora namn varit medlemmar i förbundet. Många minns Sture Lanzén.

Sture Lanzén, var en av bildarna till Trögds Spelmanslag och som tonåring med bland åhörarna när förbundet bildades strax efter fredsslutet 1945.

Sture, från Fiskvik mellan Skolsta och Grillby, lämnade efter sig hundratals, ja, tusentals noter och arrangemang som nu katalogiseras och digitaliseras i Enabygdsarkivet.

– Arvet efter Sture Lanzén är ett stort stycke levande kulturhistoria. För mer levande kultur än spelmännens folkmusik kan knappast något vara, säger Per Lindqvist, som arbetar med musikskatten tillsammans med Roine Schenning.

Ihågkomna medlemmar

Några namn som har en speciell plats i förbundets historia:

Erik Sahlström

Johan Olsson

Bröderna Sven och Ivar Tallroth

Olov Jansson

Leonard ”Viksta-Lasse” Larsson

Gustaf, Herbert och Anton Jernberg

Helmer Melin

Sture Lanzén

Visa merVisa mindre

Han söker lugnet vid vattnet

Nyheter Lars Wistedt står överst på Sverigedemokraternas valsedlar i kommunen. – Vi siktar på att ta plats i en styrande allians, berättar han över en kåsa te vid Haga Brygga.måndag 4/7 13:34