Under söndagen i midsommarhelgen blir Kaplansgården i Härkeberga, nordost Enköping, samlingsplats för många, många spelmän. Det vackra gårdstunet med omgivningar kommer att fyllas­ både av musikanter och åskådare.

På självaste midsommaraftonen börjar festligheterna klockan 13.00, med uppvisning av Enköpings Folkdansgille. Självklart med dans kring midsommarstången.

Spelmän från när och fjärran

För den som vill höra och uppleva folkmusik som ”i gamla da´r”, blir söndagen alldeles speciell, med start samma tid plus en utomhusgudstjänst dessförinnan.

Härkebergas traditionella spelmansstämma, som varit­ inställd under de båda pandemiåren, blommar upp igen.

Kanske 50 eller 60 spelmän från när och mer fjärran kommer att traktera dragspel, munspel, klarinetter, durspel, fioler och nyckelharpor.

Inger Egebrink från Trögds Spelmanslag, som arrangerar­ Spelmansstämman tillsammans med Härkeberga Gille, berättar:

– Det finns en spellista på fjorton melodier som vi musikanter kommer att framföra gemensamt, men utanför programmet blir det buskspel som på alla stämmor av det här slaget. Alltså att spelmän rent spontant slår sig samman och framför egna favoriter.

I spellistan finns titlar som Enköpings Gånglåt, Skänklåt, Båtsman Däck, Sahlströms Kärleksvals och Äppelbo Gånglåt.

När Roine Schenning blåser­ in Spelmansstämman på sin näverlur, blåser han också in Uplands Spelmansförbunds 75-årsjubileum:

– Egentligen två år för sent, eftersom förbundet bildades under midsommaren 1945. Men pandemin satte sina pinnar i hjulet så vi tar chansen nu i stället.

Bildades efter fredsslutet

Under åren har många stora namn varit medlemmar i förbundet. Många minns Sture Lanzén.

Sture Lanzén, var en av bildarna till Trögds Spelmanslag och som tonåring med bland åhörarna när förbundet bildades strax efter fredsslutet 1945.

Sture, från Fiskvik mellan Skolsta och Grillby, lämnade efter sig hundratals, ja, tusentals noter och arrangemang som nu katalogiseras och digitaliseras i Enabygdsarkivet.

– Arvet efter Sture Lanzén är ett stort stycke levande kulturhistoria. För mer levande kultur än spelmännens folkmusik kan knappast något vara, säger Per Lindqvist, som arbetar med musikskatten tillsammans med Roine Schenning.