– Eric, berätta vad du kallar stranden!

– Bajsstranden! ropar 4-årige Eric utan en sekunds tvekan.

Han är med mamma Linda Eliasson och brorsan Alfred på strandremsan vid Farsta strandbad. De håller sig på kanten, och det är ingen slump.

Centrala delen av stranden är ockuperad av fåglar och vad de lämnat efter sig. Det påminner om en kattlåda som ingen har tömt på ett tag.

– Superäckligt, kommenterar Eric och får medhåll av sin mamma:

– Det är tråkigt för oss som bor här i Farsta. Så här har det sett ut tre somrar i rad. Det är märkligt att staden lägger pengar på en fin strandpromenad men skiter i skiten, säger hon.

Emma Netterlid har åkt från Västerhaninge med sina barn och valde mellan det här och Hökarängsbadet. Hon valde fel, konstaterar hon.

– Det är första och sista gången jag åker hit i sommar. Det går inte att sitta vid stranden, det är bara ohygieniskt. Och plockar man fram mat kommer fåglarna direkt, säger hon.

Sommarjobbare ska plocka bajs

Farsta stadsdelsförvaltning ansvarar för städningen av de lokala baden. De sätter sitt hopp till de sommarjobbare som började i förra veckan.

– Vi har ett gäng ferieungdomar som ska gå där och plocka. De ska vara där dagligen. Vi ska också pröva att sätta upp en rovfågeldrake så får vi se om det hjälper, säger Jan Ekman, parkingenjör.

Badsäsongen har redan pågått ett bra tag – varför gör ni inte insatser tidigare?

– Våra entreprenörer är också där och städar men det är så många fåglar så det blir snabbt skitigt igen. Jag ser inte vad vi kan göra mer än att åka dit och plocka. Det som verkligen skulle hjälpa är avskjutning.

Väntar på rätt tid

Stadens viltvårdare Tommy Tuvunger känner till problemen med gäss i Farsta. Hans besked ger badfolket hopp.

– Vi har rätt till skyddsjakt på både vitkindad gås och kanadagås om de uppträder i flock. Men vi dundrar inte bara in och skjuter när fåglarna har ungar. Det måste skötas på ett etiskt riktigt sätt, säger han till Mitt i.

Kan du säga när det kan bli aktuellt i Farsta?

– Nej, men det kommer att ske avskjutning framöver.

Enligt Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Stockholms stad, kan stora mängder fågelspillning påverka badvattnet.

– Finns det bajs i bilden finns alltid en risk för högre bakteriehalter, säger han.