De svarar på alla frågor om klimakteriet

Två barnmorskor från Danderyd tyckte att det saknades information om klimakteriet. Tillsammans med två journalister har de just lanserat sajten Klimakterieportalen – och den landade mitt i en pågående hajp. Idag är det dessutom internationella klimakteriedagen.

  • Publicerad 14:38, 18 okt 2018

Ny tv-serie, ett gäng nyutgivna böcker och en pågående debatt – klimakteriet engagerar just nu. Att det skulle hända visste inte kvinnorna bakom Klimakterieportalen när de lanserade sin informationssajt i september.

– Det var ganska rätt i tiden visade det sig, säger Anna Hansen, sajtens redaktör och en av fyra initiativtagare.

Riktar sig även till män

Förutom att svara på frågor och publicera kvinnors berättelser, samlar Klimakterieportalen aktuell forskning på området. Dessutom gör de en egen poddcast. Målgruppen är kvinnor i hela Sverige men också de män som lever med kvinnor i klimakterieåldern.

Kvinnor tror att de är utbrända eller deprimerade

Anna Hansen, initiativtagare till klimakterieportalen

– Bakgrunden till att vi startade var att barnmorskorna hade uppmärksammat i sina jobb att det fanns mycket frågor. Det finns ett behov av information. Klimakterieportalen är en sajt där kvinnor läsa om personer som är i samma situation. Tanken är att kvinnor ska kunna skicka in och dela sina historier med varandra, berättar Anna Hansen.

Fakta

Aktuellt om klimakteriet

Klimakteriet – det ska hända dig. Tv-serie på Svt.

Stark genom klimakteriet, ny bok av Monica Björn

Mellantid, essä av Marina Benjamin

Perimenopower : hitta din superkraft när hormonerna svänger, ny kom av Katarina Wilk

Klimakteriet, antologi med bland annat Åsa Moberg, Gudrun Schyman, Agnes Wold, Astrid Assefa, Åsa Beckman och Annika Lantz. Kommer ut i februari 2019.

Visa merVisa mindre

Malin Jacobson Båth är programledare för SVT.s nya program.

Vad betyder det att klimakteriet uppmärksammas så mycket just nu?

– Dels tänker jag att kvinnor får upp ögonen för symtomen som kan komma. Det kan vara så att man känner sig orolig, sover dåligt och upplever massa andra saker som inte är helt uppenbara klimakteriebesvär, men tror att man är utbränd eller deprimerad. Det är faktiskt en djungel när det gäller information om det här, men det finns hjälp att få, säger Anna Hansen.

 

Fakta

De vanligaste frågorna om klimakteriet

Vilka är de vanligaste symtomen på att man har kommit i klimakteriet?

Det varierar en hel del från kvinna till kvinna men de mest typiska är värmevallningar, svettningar, humörsvängningar, sömnproblem, torra och sköra slemhinnor i slidan och ögonen samt urinvägsbesvär.

Vid vilken ålder kommer man i klimakteriet egentligen?

Klimakteriet varar oftast från något år innan den sista mensen till några år därefter. Den sista mensen kallas för menopausen och för svenska kvinnor inträffar denna i genomsnitt vid 51 års ålder. Men det är vanligt att ha sin sista mens från 40 till 57 års ålder och det är därför viktigt att man är medveten om att symtom som uppkommer vid denna ålder kan vara relaterade till klimakteriet.

Måste alla kvinnor äta östrogentillskott när de har kommit i klimakteriet?

När man kommit i klimakteriet sjunker nivån av östrogen i kroppen och för många kvinnor innebär detta att de får så svåra besvär att de behöver behandling med hormoner. Men en hel del kvinnor får lindrigare klimakteriebesvär och mot dessa kan hälsokostpreparat, träning, kostomläggning och akupunktur hjälpa. Sedan finns det en mindre grupp kvinnor som inte får några besvär alls utan där klimakteriet passerar obemärkt förbi.

Källa: Klimakterieportalen
Visa merVisa mindre