De storsatsar för att hjälpa EU-migranter på Kungsholmen

Frälsningsarmén storsatsar och utökar arbetet med EU-migranter rejält. Det innebär omfattande ombyggnationer i deras hundraåriga kåk på Sankt Göransgatan. Vi besökte Kungsholmskåren mitt i byggdammet.

  • Publicerad 07:00, 22 jan 2019

– Jag älskar att de som inte har något hem ska få vara här. Vi plockar fram det fina i en gammal kåk, och gör det snyggt för tilltufsade människor.

Fanny Ljungholm sneglar uppåt, mot den imponerande takhöjden, från under sin illröda hjälm. Runt omkring henne pågår ett enormt konstruktionsstök och överallt rör sig arbetare.

Intervju med rumänska Ramona som bor i en skog i Söderort

Tak höjs till ursprungsnivå, gamla trädetaljer plockas fram från under fyra nyanser av 80-talsbrunt. Storkök, duschar och tvättstuga byggs. Den kristna rörelsen Frälsningsarmén lät bygga huset 1912, men några större förändringar har inte gjorts förrän nu, då man investerar många miljoner för att hjälpa hemlösa EU-migranter.

I augusti 2018 började man hamra, och man räknar med att öppna upp igen nu i april.

– Det är ett jättejobb och huset är k-märkt. Jag var inte riktigt förberedd och har lärt mig massor. Men det är nog sista gången jag gör något sånt här, skrattar Fanny Ljungholm.

Frälsningsarmén har huserat på hörnet Sankt Göransgatan/Sankt Eriksgatan i över 100 år. Den gamla neonskylten har inte fungerat på bra många år – men det är för dyrt att fixa den. Foto: Sacharias Källdén

En liten kår på Kungsholmen

Hon och hennes man Kalle är officerare i Frälsningsarmén och basar över kåren på Kungsholmen, en av sex i Stockholm. På Kungsholmen har de 90 medlemmar – cirka 35 är aktiva. Här finns också sedan tre år rörelsens EU-center, som bistår EU-migranter.

Tidigare låg det vid Hornstull men när lokalerna där blev för trånga flyttade verksamheten hit. Där man nu alltså tar ett stort renoveringsgrepp för att bättre kunna ta hand om de cirka 100 hemlösa som letar sig hit varje dag för mat, dusch, nya kläder, tvätt av gamla paltor, rådgivning och juridiskt stöd.

Det är enligt Ljungholm väldigt utsatta människor, och EU-centret specialiserar sig på att jobba mot människohandel, som den här gruppen löper stor risk att utsättas för.

"Levande verksamhet i vacker lokal"

Ljungholm representerar med sina 34 år en föryngring av Frälsningsarmén, som funnits i Sverige sedan 1882. Hon är progressiv, kallar armén för "ett litet samfund med socialt samvete" och är säker på att det här är rätt sätt att jobba. Man ska anpassa verksamheten efter lokala behov.

– Folk har två sätt att se på oss. Det är antingen vår välgörenhet, eller så är det äldre som spelar på gatorna. Det senare är på väg bort, till mångas sorg. Men vårt uppdrag är att följa samtiden. Nu blir det här huset det bästa av två världar: en levande verksamhet i en vacker lokal.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android