Samtalsserien Ursinnet kommer att hållas i den ljusgröna huvudbyggnaden på Eggeby gård i Spånga. Foto: Privat

De startar ursinniga samtalskvällar om civilkurage

Fler måste engagera sig för att få till de samhällsförändringar de vill se, och det måste börja på gräsrotsnivå. Det tycker initiativtagana till samtalsserien Ursinnet, som drar igång i oktober på Eggeby gård i Spånga.

  • Publicerad 15:41, 25 sep 2018

Det är så tråkigt att dessa gamla strukturer finns kvar

Initiativtagarna är journalisten och författaren Annelie Drewsen (t v) och Therese Storm, verksamhetschef för Järva Folkets park, som driver Eggeby gård. Foto: Privat

Startskottet var en diskussion i lunchrummet på Eggeby gård i Spånga, några dagar efter valet i september.

Therese Storm, verksamhetschef för Järva folkets park, som driver gården, och Annelie Drewsen, författare och journalist som hyr ett arbetsrum i den gröna 1800-talsbyggnaden började prata om smygrasism, sexism, funkofobi och andra orättvisor i vardagen.

– Det är så tråkigt att dessa gamla strukturer finns kvar och efter valet var det tung stämning. Vänsterpartiet målas ut som ett extremparti för att alliansen vill ta retoriska poäng. Vad är det för extremt med att prata om jämlikhet och solidaritet? Och SD blev tredje största parti! Som är främlingsfientligt och dessutom vill ha kvar och förstärka strukturer som vi – landet Sverige – har försökt bryta ner, säger Therese Storm.

Behöver inte hålla med

När lunchen var över hade hon och Annelie Drewsen bestämt sig för att bjuda in till öppna samtalskvällar för "alla som tycker att alla människor är lika mycket värda".

– Det handlar inte om att alla ska hålla med varandra. Jag hoppas på samtal där vi kan lära oss av varandra. Många vill ha förändring men fler måste engagera sig, det måste ske på gräsrotsnivå, säger hon.

Initiativet fick namnet Ursinnet, efter inspiration från den rysk-amerikanska författaren och aktivisten Masha Gessens sju överlevnadsregler efter ett år med Trump.

Regel nummer 4 lyder: ”Bli ursinnig. Med tanke på vår benägenhet att normalisera är det viktigt att behålla sin förmåga att bli chockerad.”

– Det kan handla om att säga till den där personen som alltid kommer undan med sexistiska eller rasistiska skämt, "för att hen alltid varit sån". Man måste våga vara en jobbig jävel, säger Therese Storm.

Mer om Ursinnet

Än så länge är två samtalskvällar inbokade. Träffarna hålls i huvudbyggnaden på Eggeby gård i Spånga. Föranmälan till hej@ursinnet.se, obs! krävs endast om man vill ha mat, annars är det bara att dyka upp.

Civilkurage – vikten av att vara en jobbig jävel

När: 24 oktober kl 17–19.

Hur: Det bjuds på soppa för den som föranmält sig (gratis).

Mötas – att prata med de som inte håller med

När: 5 december 2018 kl 17-19

Hur: Mat för den som föranmält sig (40 kr).

Visa merVisa mindre