De startar kampanj för att städa upp i Nationalstadsparken

Förbundet för Ekoparken startar en skräpplockningskampanj i Nationalstadsparken. Alla som vill städa Hagaparken, Djurgården eller resten av parken är välkomna att delta.

  • Publicerad 04:26, 11 sep 2020

Förbundet för Ekoparken är en paraplyorganisation där runt 50 föreningar och enskilda personer är medlemmar.

Syftet är att vara med och visa, vårda och värna parken . Nu startar man alltså en kampanj för att plocka upp skräp.

– En del av vårdnaden är att se till att området sköts fint och är välkomnade för besökare, säger Jenny Rosen, styrelseledamot i förbundet, och fortsätter:

– Parken är välkomnande, men finns några platser där det samlas mycket skräp och det tänkte vi ta tag i nu.

Nationalstadsparken är 27 kvadratkilometer stor och sträcker sig från Ulriksdal, över Hagaparken, via Brunnsviken, in i Norra Djurgården, över Gärdet till Södra Djurgården och Fjäderholmarna. Foto: Christian Lärk

Med i kampanjen är förbundets medlemsföreningar, Östermalms stadsdelsförvaltning, Plogga och Håll Sverige Rent.

Förutom att göra så att besökarna kan njuta ännu mer av naturen är också syftet att se till att djuren i parken och i vattnet runt om inte får i sig skadligt skräp så som plast.

Kickar igång i september

Den 25 september är det kick off på Gärdet. Då får besökarna plocka skräp i skogen kring Kaknäs, bjudas på kaffe och ta en guidad tur av parken. Av corona-skäl måste anmälan ske på förhand och det kan göras genom att mejla nyhetsbrev@ekoparken.org

Efter kick offen kommer fler skräpplockningar organiseras, men de som vill ge sig ut på egen hand och plocka är såklart välkomna att göra det när som helst.

– Och enskilda individer får gärna berätta att de är ute och plockar, säger Jenny Rosen.

Berätta att man städar görs till exempel genom att använda hashtags som #plogga, #helasverigeplockar eller #skräponad i sociala medier.

En liten minikick

Och Jenny Rosen vill uppmuntra alla att delta. Dels för att vara med och rädda djuren och snygga till i miljön, men också av andra skäl.

– Känslan när man har gjort det är som en liten minikick. Nu har jag plockat mitt skräp och gjort något bra. Och så kan man göra det till en träningsform som ploggare gör. Det går att städa i många olika former, säger hon.