kärt besvär. Mira Gartz är arbetssökande miljövetare och Tove Rosander journalist. ”Vi räknar med att det tar några år innan vi har full rull här, men i ärlighetens namn så är vi väldigt mycket på odlingen”, säger Tove. Foto: Stefan Källstigen

De startar jordbruk bara för grannar

Sallad, grönkål, svartkål, röd spetskål och kålrabbi. På tomten Skogsgläntan i Lövsta växer det för fullt på nya mikrojordbruket Underjorden.

  • Publicerad 13:31, 2 okt 2020

Vi kom fram till att vi ville göra något praktiskt. Då var det slutsnackat.

Tidigare i år skrev vi om Blackebergsbon Mira Gartz och Hässelby villastadsbon Tove Rosander som letade mark för att kunna starta ett mikrojordbruk. Syftet var att göra något för miljön.

– Vi kom fram till att vi ville göra något praktiskt, som att odla. Då var det slutsnackat, det var bara att göra, säger Tove Rosander.

Det visade sig vara svårt att hitta odlingsmark via Stockholms stad. Men lösningen kom med en gräsmatta på Skogsgläntan.

– Jag frågade en kvinna som var ute och gick med sin hund här i Lövsta om hon kände till något. Och det visade sig att hon gärna ville ställa upp – det var hennes mark.

odlar maten. Tove Rosander har länge varit nästan självförsörjande på grönsaker i villaträdgården i norra Hässelby villastad. Men har hon börjat odla för fler. Foto: Stefan Källstigen

Åtta odlingskvarter

Sent i våras satte vännerna spaden i marken på Mikrojordbruket Underjorden på Ingela Andreassons åker.

Det ska bli åtta odlingskvarter på de dryga 2 000 kvadratmetrarna. En är redan i gång. Testskörden levereras till privatpersoner och två förskolor.

– En förskola ringde och sa att i dag har vi både svartkål och kålrabbi i köttfärssåsen, säger Mira Gartz.

Vill utöka

Nästa år ska fler odlingskvarter komma i gång och kunder ska få prenumerera på odlingen. Då delar producent och konsument på riskerna.

– Det kan handla om att man får lite mindre i sin matkasse om det blir en dålig vårskörd. Men nästa skörd kanske ger mer än beräknat. Vi vill visa vad krävs så att folk förstår att de måste betala det som det faktiskt kostar att odla, säger Tove Rosander.

– Det här handlar om att skapa relationer mellan människor och mat, säger Mira Gartz.

Det gör inte direkt ont när knoppar brister på Mikrojordbruket Underjorden i Lövsta. Foto: Stefan Källstigen

Det grönskar på Mikrojordbruket Underjorden i Lövsta. Foto: Stefan Källstigen

Vännerna håller också kurser i odling. Där får man lära sig att strunta i att plöja.

– Om man plöjer marken bråkar man en jäkla massa med svampväxter allmänt mikroliv i jorden. Och det är viktigt att ta hand om mikrolivet, annars blir vi helt beroende av gödselmedel med kemikalier. Så håller man jorden levande så får man en fin skörd som bonus! säger Tove Rosander.

Hur har responsen varit?

– Det kommer in folk varje dag och är eld och lågor, människor har skänkt pengar och förstår att det här handlar om att bygga lokalsamhället. Och vi odlar för människor som bor i Hässelby, så får någon annan odla för dem som bor i till exempel Hägersten, säger Tove Rosander.

Så bara Hässelbybor får handla hos er?

– Ja, och Järfälla för det ligger på gränsen. Sen sneglar vi på att leverera till restauranger, då är tanken att vi lastar skörden på elcykeln.

Kom i gång med odlingen – Mira och Toves bästa tips

1. Strunta i att plöja. Ta hand om mikrolivet i jorden i stället. Använd gräsklipp och löv för att skapa en bra miljö i marken.

2. Odla året runt. Under den mörkaste tiden går det att så ärtskott, smörgåskrasse och broccoligroddar.

3. Ta vara på det som finns i närheten, som gräsklipp, löv och kvistar. Och glöm inte att ditt eget kiss är guldvatten och fungerar utmärkt som gratis gödsel.

4. Bygg upp odlingen långsamt. Hellre en pallkrage på balkongen än en stor odling som du inte orkar ta hand om.

5. Skörda utan att odla! I grannskapet kan du hitta äpplen, fläder och enbär som ingen annan tar vara på.

Visa merVisa mindre