Foto: Mikael Andersson

De startar föreläsningar om våldet

För fem år sedan avled Carolina Sinisalos son Robin i en skottlossning i Akalla, 15 år gammal. Hans bror Alejandro överlevde. Nu ska hon tillsammans med Anders Österberg upplysa Sverige om våldet, och samtidigt försöka förändra bilden av Järva.

  • Publicerad 17:00, 24 jan 2021

Hur kan man sprida information om gängvåldet utan att ge en felaktig bild av Järva, och hur får man andra att agera och mobilisera sig? Varför tycks det enklare för vissa unga att skaffa ett vapen än ett jobb – och hur ändrar man på det?

De frågorna ställde sig Carolina Sinisalo och Järvaprofilen Anders Österberg, som nu börjar föreläsa om gängvåldet och situationen i Järva.

– I Järva finns det redan tusentals engagerade eldsjälar, men nu krävs det att så många som möjligt i hela landet förstår att våldet är allas problem, att det faktiskt finns överallt, och att ett gemensamt krafttag behövs för förändring, säger Anders Österberg.

– Vi kommer berätta om våra egna upplevelser och ge förslag på åtgärder, säger Carolina Sinisalo.

Duon möttes första gången vid en politiskt debatt i Akalla, där Anders, som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna, förde partiets talan i en bostadsfråga. Carolina var där som åhörare.

– Jag hoppade in för någon annan politiker, och Carolina tyckte jag var helt ute och cyklade. Det fick jag höra också, skrattar Anders.

Carolina ler sorgset.

– Till mitt försvar var jag väldigt, väldigt frustrerad över situationen i Järva i allmänhet.

Ändring. Anders Österberg och Carolina Sinisalo vill berätta om våldet och samtidigt förändra hur folk utanför Järva ser på stadsdelen. Foto: Mikael Andersson

Fem år sedan skjutningen

Det är nästan exakt fem år sedan den där dagen som kom att förändra livet för alltid för Carolina, när hennes söner Robin och Alejandro besköts utanför porten i Akalla.

Robin dog, Alejandro överlevde, men skadades svårt. Efteråt upplevde familjen att samhället vände dem ryggen. 

– Mitt huvudsyfte till varför jag gör det här är nog för att förändra sättet man avhumaniserar alla offer. Man måste komma ihåg att det är människor som mördas, någons son, någons vän. I media blir det bara svarta rubriker, många blir bara "gängmedlemmar" och beskyllda för sin egen död, deras anhöriga också, säger Carolina, och fortsätter:

– Det är ju riktiga människor det handlar om. Folk som har levt ett helt liv med vänner och familj. Min dotter gråter fortfarande varje kväll.

Carolina Sinisalo och Anders Östberg besöker platsen där Carolinas söner besköts för fem år sedan. Foto: Mikael Andersson

Vill mobilisera och informera

Föreläsningarna riktar sig till alla som vill boka dem och kommer med konkreta förslag på hur förändring kan skapas (se faktaruta).

Till att börja med kommer de hållas digitalt, men förhoppningen är att kunna göra dem live när pandemin är över. Tanken är att få olika samhällsinstanser att mobilisera och engagera sig.

Inför föreläsningarna har de tagit hjälp av forskare och akademiker, för att kunna presentera budskapen så bra som möjligt.

– Det krävs förändring på politisk nivå, men det här går utanför partipolitiken. Jag tror alla kan enas om att det som gjorts hittills inte hjälpt tillräckligt mycket, och att det krävs att alla arbetar tillsammans, säger Anders.

Samtidigt vill de genom föreläsningarna ge en mer nyanserad bild av Järva och även sprida ordet om allt det som är bra. Det krävs för att få områdets ungdomar att våga tro på sig själva, menar de.

– Många här tror att de är dömda att misslyckas för att samhället säger det åt dem, och då är det så klart enklare att glida in i en kriminell livsstil. Mitt hjärta blöder, att det går så långt en 17-åring tar ett vapen och skjuter ihjäl någon annan – då är det något systematiskt fel, säger Carolina.

Anders tillägger:

– Fler måste få upp ögonen, göra något. Det vi gör nu kanske är en droppe i havet, men vad består havet av om inte massor av små droppar?

Förslagen i föreläsningen

✓Det behövs mer resurser för ett närmare samarbete mellan samhällets relevanta institutioner – familjen, skolan, fritidsverksamheten, kulturverksamheten, socialen och polisen.

✓Fler behöver få utbildning i hur de kan bli aktiva förändringsaktörer i sitt område. Företag som är villiga att ta unga killar som lärlingar kunde söka och få statliga medel för att täcka en del av sina lönekostnader.

✓Med riktade medel skulle det kunna utvecklas högskolekurser i ungdomsledarskap och hållbar samhällsutveckling där det är obligatoriskt att göra praktik i utsatta områden.

✓Unga behöver uppfostran och inspiration som hjälper dem att förstå sig själva. Studieförbund och andra ideella organisationer kunde få riktade medel för att ordna utbildningar för föräldrar i utsatta områden. Mycket handlar om att stärka föräldrarollen, inte minst papparollen.

Visa merVisa mindre