De städar vattnet från surfbrädan

Tre engagerade stockholmare har fått nog av nedskräpningen. Nu hoppas de att Kungsholmsborna vill vara med och suppa och plogga nästa vecka.

  • Publicerad 17:37, 9 maj 2018

"Nu måste du vända paddeln så det blir rätt."

Annika Björlin är butiksansvarig på Surfbussen, en samlingsplats för stadens surfare på jakt efter nya brädor eller våtdräkter. Nu har hon tillfälligt lämnat butiken för att instruera Axel Boëthius och Robert Inde i hur en SUP (stand up paddling)-bräda fungerar. De båda noviserna tar sig an uppgiften med stor beslutsamhet och entusiasm.

Men så är det också för ett ädelt syfte.

På onsdag, den 16 maj, bjuder Surfbussen, tillsammans med nätverken Plogga och Trashrunnerz, in allmänheten att rensa vattnet och stranden på skräp. Initiativtagare är Axel från Plogga.

– Det här är ett sätt att skapa någonting positivt kring ett dystert problem, att samla människor och göra någonting bra tillsammans. Vi lever trots allt alla på samma jord, säger han när han återvänt till land.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själv har han satt upp ett personligt mål som innebär att han ska plocka 226 kilo skräp under året. Hittills har det blivit 63 kilo.

– Fimparna är värst, de kan ligga i hundratal på bara några meter. Det är äckligt. Sedan är det jobbigt med hundbajspåsarna. De plockar jag bara upp om jag ser att det är en papperskorg i närheten, erkänner han.

Robert, som själv bor på Kungsholmen och passerar Karlbergskanalen dagligen, berättar att han för en tid sedan såg två döda änder i en hög med skräp.

– Det är verkligen ett stort problem som behöver åtgärdas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Skräpplockandet pågår klockan 18-20 och mötesplats är Surfbussens affär på Kungsholms strand 181. Femton SUP-brädor finns till utlåning och Annika betonar att det inte krävs några förkunskaper överhuvudtaget.

– Alla är välkomna, oavsett om man väljer att vara i vattnet eller på land, säger hon och tillägger att det är en självklar del av surfkulturen att värna om miljön.

– Vi surfare är ute i naturen hela tiden och vill att den ska må bra. Det fungerar inte att tro att staten eller staden ska göra någonting. Vi måste fråga oss vad vi kan göra och ta tag i det själva.

Alla tre medger att de ibland känt en viss uppgivenhet inför det ständigt växande berget av sopor. Men det hindrar inte Alex från att plocka upp skräp han ser på marken, oavsett var han befinner sig.

– Värsta fienden är apatin, att man känner att det inte är någon idé. Alla kan göra någonting och ju fler vi blir på onsdag desto större skillnad kan vi göra, säger han.

Foto: Sacharias Källdén

Plogga

Ordet kommer från kombinationen av att jogga och samtidigt plocka skräp. Men det går även bra att till exempel paddla eller promenera.

Ordet hamnade på Språkrådets och Språktidningens årliga nyordslista 2017.

Läs mer på plogga.se

Visa merVisa mindre