Staffan Mårtensson är dirigent i stråkorkestern Sofo Chamber Orchestra. Foto: Läsarbild Carl Thorborg/Wikimedia Commons

De spelar Mozart för hemlösa på Mariatorget

Musik av Mozart och Tjajkovskij ska fylla Sankt Paul vid Mariatorget. Hemlösa bjuds in för att lyssna till en klassisk konsert – där musikerna spelar gratis.

  • Publicerad 05:02, 4 dec 2019

– Det är ett sätt att nå ut med levande musik på hög nivå till personer som kanske inte annars går på konsert, säger Staffan Mårtensson, dirigent för stråkorkestern.

Han jobbar till vardags som soloklarinettist i Hovkapellet på Kungliga Operan men startade tillsammans med nyutexaminerade musiker Sofo Chamber Orchestra för några år sedan.

I samarbete med Stadsmissionen ska de nu spela i Sankt Paul, den före detta kyrkan vid Mariatorget som nu ägs av välgörenhetsorganisationen.

Spelar gratis

På programmet står klassiska stycken av Mozart och Tjajkovskij. Musikerna spelar utan arvode.

– Det är inte lätt att få ekonomi i en sådan här orkester, och då kan man lika gärna avstå från ekonomin, säger Staffan Mårtensson och fortsätter:

– Jag känner mig väldigt priviligerad som kan få göra det här. Det är en väldigt fin lokal att spela i, med en fantastisk akustik.

Konserten sker den 18 december, kl. 12.30. Det finns 130 platser och det är först till kvarn-principen som gäller. Fri entré. Lunch serveras kl. 11-14.30.