Ville Stjernström, Sofia Egerström och Saba Mehertab. Foto: Johanna Kämpe

De spelar fotboll för att lära sig svenska

Fotboll förenar nyanlända och etablerade svenskar i Solberga. Nu har korplaget med spelare från hela världen vunnit ligan.

  • Publicerad 05:50, 10 okt 2018

Hur gör man för att lära sig svenska och integrera sig i Sverige? Spelar fotboll, såklart! Det är i alla fall idén med Jobbentréns korplag som träffas varje måndag på Solberga BP.

Saba Mehertab från Eritrea är en av dem som brukar vara med. Hon kom till Sverige för två och halvt år sedan och bor i Farsta strand.

– Fotbollen är bra för mig, jag träffar människor och lär känna nya vänner.

Hjälper nyanlända att få jobb

Korplaget startades av Ville Stjernstörm på Jobbentrén. Det är ett företag som hjälper nyanlända svenskar att komma i kontakt med företag och få jobb. Han märkte att många nyanlända hade svårt att hitta svenska kompisar för att kunna prata svenska.

– När man kommer hit som nyanländ har man inget kontaktnät, inget nätverk. Det kan vi hjälpa till med.

Det varierar vilka som spelar i laget. Den som dyker upp får spela. Foto: Privat

Ett sätt blev fotbollslaget. Laget är mixat med både tjejer och killar och nya och etablerade svenskar. Totalt är åtta olika nationer representerat i laget.

– Det är roligt, ett bra sätt att nätverka och möta nya människor. Och så är det bra träning. Det är också ett bra sätt att träna språket, vi pratar bara svenska på träningarna.

Jobbar på restaurang

Saba Mehertab kom i kontakt med Jobbentrén på arbetsförmedlingen. Företaget hjälpte henne att komma i kontakt med en restaurang där hon fick jobb och numera har tillsvidareanställning.

– Men det var hon som fixade jobbet själv. Vi förmedlade bara kontakten, är Ville Stjernström noga med att påpeka.

Saba Mehertabs dotter och mamma bor i Etiopien, dit de flydde från Eritrea. Nu när Saba Mehertab har fått jobb hoppas hon att hon kan få hit sin familj.

– Jag måste hitta någon annanstans att bo först. Min lägenhet är för liten, de får inte komma hit om jag inte har minst en tvåa.

Vann sin liga i korpen

Sofia Egerström bor i Aspudden och började i fotbollslaget när Ville Stjernström sökte efter folk som ville vara med på Facebook. Hon är en av de etablerade svenskarna och hon gick med för att hon tycker om att spela fotboll, men tycker att laget har gett henne mycket.

– Du möter människor som du aldrig träffat annars. Om man vill medverka i integration kan det kännas krystat, man vet inte vad man ska hitta på eller vad man ska prata om. Därför är fotbollen bra, du behöver inte prata svenska eller ha ett jobb för att spela fotboll. Det är ett naturligt sätt att mötas.

– Vi tar hand om varandra och vi ser vad vi har gemensamt och inte olikheter.

Saba Mehertab och Ville Stjernström korkar upp Pommacen efter segern. Foto: Privat.

Men de har inte bara roligt på fotbollsplanen. Det går riktigt bra också. Laget vann sin liga i korpen.

– Det känns jätteroligt! Alla är superglada. Laget handlade inte om att vinna från början, men sen när det började gå bra så blev det något som gjorde oss extra taggade, säger Ville Stjernström.

Vinsten firades med Pommac och framöver ska alla spelare äta middag tillsammans.