De spelar döda i protest mot Förbifarten

Extinction Rebellion protesterade under Trafikverkets visning av nya bron. – Förbifarten går emot alla klimatmål, säger John Sundh, en av aktivisterna.

  • Publicerad 17:09, 6 okt 2019

Samtidigt som Trafikverket bjöd in till en vandring på Förbifarten under Open House Stockholm-festivalen protesterade aktivister i Extinction Rebellion mot bygget genom att genomföra en så kallad die-in på bron.

Detta för att symboliskt visa vad som händer om politiker och andra beslutsfattare inte gör något åt klimatförändringarna.

– Förbifarten går emot alla klimatmål. Bilåkandet måste minska, ändå satsas stora summor på det här motorvägsbygget, som uppmuntrar till bilåkande, säger John Sundh i Extinction Rebellion.

Det var under söndagen som Trafikverket öppnade den nya bron vid trafikplats Hjulsta för besökare.

E4 och E18 möts

Under premiärpromenaden hade allmänheten möjlighet att se den stora arbetsplatsen från ovan. Det blir en av Sveriges viktigaste trafikplatser, en knutpunkt i tre plan där E4 och E18 möts.

– Vi promenerade upp på bron och pratade med Trafikverkets representanter, och fick en plats att stå på med våra banderoller och plakat, säger John Sundh.

30-40 aktivister lade sig ner på marken när Förbifartens nya motorvägsbro visades för allmänheten.

En kort deklaration lästes upp och därefter lade sig de 30-40 aktivisterna ner under en kvart och spelade döda.

– Det var många som kom fram och undrade vad vi gjorde, säger han.

Går i tunnel

E4 Förbifart Stockholm är en 21 km lång ny sträckning av E4: an som till stora delar byggs i tunnel, från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr med sex nya trafikplatser ovan jord.

Den går under Mälaren. Byggtiden är cirka tio år med trafikstart 2026.