Bo Karlström har fått anvisningar av polisen att köra runt i ett inbrottsdrabbat område. Foto: Erik Lejdelin

De spanar på tjuvarna när du reser bort

Det är en sömnig eftermiddag i Danderyds villakvarter. En man i Sverigetröja står och betraktar sin robotgräsklippare. En annan sågar brädor så att träflisor yr. Inget skvallrar om att det skett sex inbrott i området bara den senaste veckan.

  • Publicerad 15:00, 6 jul 2018

– Ska vi svänga vänster eller höger? frågar den pensionerade polisen Bo Karlström bakom ratten på grannsamverkans patrullbil.

Följeslagaren Harry Hultén föreslår vänster. Från passagerarsätet spejar han bakom villornas höga häckar efter kvarglömda stegar.

Bo Karlström är pensionerad polis. Under sina 42 år i tjänsten tog han bara två inbrottstjuvar på bar gärning. Foto: Erik Lejdelin

– Stegen är ett bra verktyg för tjuven. Inte sällan använder tjuvarna grannarnas stegar när de ska göra inbrott. Man gör hela grannskapet en otjänst om man är oförsiktig.

En kvinna med stora solglasögon kommer gående med en liten flåsig hund i koppel. Harry Hultén drar ner bilrutorna.

– Du ska få några broschyrer av oss som du kan ge till dina grannar. Här får du numret till Mats Hessler, han är polis och väldigt engagerad i kampen mot inbrott.

Harry Hultén är Täbybo och aktiv i grannsamverkan i norrort. Idag gör de med flera kommunpoliser en riktad insats mot villainbrotten i Danderyd. Foto: Erik Lejdelin

Polisen stannade en person

När Harry och Bo rattat runt i en timme är det dags för kaffepaus. På uppsamlingsplatsen utanför Ikea i Enebyberg står flera polisbilar och en handfull andra personer från grannsamverkan. Det visar sig att en person dragit till sig polisens uppmärksamhet.

– Han gick planlöst runt i villaområdet och hade inget ärende där. Vi kollade passet, mer än så kunde vi inte göra, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Vallentuna.

Flera insatser på gång i södra Roslagen

Under dagens insats i Danderyd är poliser från flera kommuner med – både i målade bilar och på cyklar. Liknande insatser kommer göras i Täby och Vallentuna senare under sommaren.

Polisen Mats Hessler slår sig ner med en kaffekopp. Glasögonen har farit upp i det långa håret och han är på sitt sedvanliga toppenhumör.

Mats Hessler pratar ofta om moral och etik och att man inte ska döma människor utifrån deras härkomst. Foto: Erik Lejdelin

– Det sker fler inbrott när människor är bortresta. Vi försöker dels förebygga mot inbrott innan de åker, dels åka runt och prata med dem som fortfarande är hemma.

Folk måste våga ringa till oss. Vi måste jobba tillsammans

Mats Hessler, polis.

Behöver fler ögon och öron

Han vill inte att människor ska tro att polisen struntar i inbrotten. Men de behöver fler ögon och öron.

– Folk måste våga ringa till oss. Vi måste jobba tillsammans. Ring 112 om du misstänker att någon förbereder ett inbrott.

Idag kör hundra engagerade medborgare runt i grannsamverkansbilen – bara i Täby. Mats Hessler har nyligen utbildat över tjugo förare i Vallentuna.

– Det är folk som frivilligt ställer upp på det här. Det är fantastiskt.

Mats Hessler redogör för var de senaste inbrotten ägt rum. ”Risken ökar att få inbrott om det skett tidigare i området” Foto: Erik Lejdelin

Inte döma människor efter härkomst

Men att uppmana människor att vara uppmärksamma på misstänkta personer i villakvarteren är inte oproblematiskt.

Mats Hessler pratar ofta under sina utbildningar om att inte döma folk efter deras utseende och härkomst.

– Det är jäkligt viktigt att vi pratar om det. Det är många som är framme och testar mina åsikter för att jag är polis. Vi ska inte peka ut människor och säga att de här är kriminella bara för att de kommer från vissa länder. Det är inte så, det finns inga gjutformer för kriminella.

Jag är allas polis och ska finnas till för alla

Mats Hessler

Han säger att man alltid måste möta människor med respekt. Det finns en stor risk att man blir enögd, menar han.

– Jag är allas polis och ska finnas till för alla. När jag pratar om brott och statistik försöker jag alltid påminna att ingenting är svart eller vitt. Kriminella kommer i alla former.

Mats Hessler och Danderyds kommunpolis Caroline Edberg sköter patrulleringen på cykel. Foto: Erik Lejdelin