En gång i veckan samlas volontärer från den ideella organisationen "Alltid sedd" i sina lokaler i ett kontorshotell på Ringvägen. De jobbar uppsökande på nätets "baksidor" och letar efter unga personer som utsätts för sexuell exploatering på olika sätt.

– Vi är inne på "sugardejting"-sajter och rena prostitutionsforum men har även börjat vara en del på appar som Tiktok, Instagram och Tinder, säger Ulrika Persson, som grundade "Alltid sedd" för snart två år sedan.

Gränserna förskjuts

Hon och volontärerna som Mitt i träffar beskriver att det kan börja med att någon säljer använda trosor eller nakenbilder och sedan fortsätter med fysiska träffar och försäljning av "sexuella tjänster".

– Mångas gränser förskjuts. Vi vill gärna komma in så tidigt som möjligt i processen, säger Ulrika Persson.

Målgruppen är personer från 12 till 20 år.

– Vi har också pratat med flera som har tagit bilder av sig själva och i förtroende delat med sig av till en partner. Sedan sprids bilderna. Ibland kan något som börjat i ett samtycke utvecklas till exploatering, säger Ulrika Persson.

På så kallade sugardejting-sajter, där äldre betalar yngre för "sällskap", har flera vittnat om att det som från början var tänkt som en middagsdejt slutat med sexuella övergrepp.

– Det händer saker som man inte var med på från början, och så skapar det ett trauma. Vissa har sagt till oss att de fortsatt att utsätta sig då de ändå känt sig stämplade som horor efter sådana händelser, säger Ulrika Persson.

Volontärerna möter ungdomar, oftast tjejer, i väldigt utsatta situationer.

– Vår ingång är inte "här kommer vi för att hjälpa dig att sluta". Vi bygger upp en relation, visar att vi finns och vill lyssna. Många känner enorm skam och skuld, säger Rebecca Ekedahl, som jobbar som volontär och utbildar sig till socionom.

Hotfulla torskar

– Vi pratar bland annat om deras vardag och fritidsintressen men också kring sex. Vissa kan se att deras beteende är problematiskt och vill inte att andra ska hamna i samma situation. Många upplever torskarna som hotfulla, fortsätter hon.

Organisationen har länge tvekat inför att skaffa betalkonton på en del av sajterna eftersom de inte vill "göda dem som står bakom", men nyligen fattade man ett beslut om att skaffa konton för att nå fler. På höstlovet växlade de upp och hade uppsökandeverksamhet varenda kväll.

– En kväll kunde vi kontakta 70 ungdomar. I vanliga fall kanske det är fem, sex stycken. De sugardejting-företag som vi har pratat med säger att de har 18-årsgräns och att det inte är någon fara, så friskriver de sig från ansvar. Men det fungerar inte så i praktiken, det finns mängder av minderåriga där, säger Ulrika Persson.

Ett vanligt svar från ungdomar som finns på sajterna är att "jag mår bra, men bra att ni finns".

– Det är många som bara ignorerar våra meddelanden men det är väldigt sällan någon har en negativ attityd, säger Rebecca Ekedahl.

Volontären Carolina Hanser har varit med sedan starten.

– Jag tycker att en av de jobbigaste sakerna är att läsa vissa beskrivningar där de vill få det att låta så frivilligt, som till exempel "jag går med på att suga av dig, men inte ha sex", säger hon.

– Jag är ganska härdad, men jag har också svårt att se när ungdomar rear ut sig själva som om de vore varor.

Sponsras

Sedan i september sponsras organisationen av World Childhood Foundation som arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. Framöver hoppas man på ett samarbete med Stockholms stad. Ulrika Persson har nyligen träffat socialborgarrådet Jan Jönsson (L) och berättat om verksamheten.

– Just nu är det bara jag och en till som är anställda på 20 procent, resten görs ideellt, säger Ulrika Persson.