De smyckar tak med Liljeholmshistoria

Bellman, stearinfabriken och en svanfamilj. Konstnärerna Sara Kebbon och Lotta Hammar smyckar en port vid Liljeholmstorget med motiv från områdets historia.

  • Publicerad 11:21, 2 jun 2015

I en portal mellan Liljeholmstorget och Nybohovsbacken, på Liljeholmstorget 32 är konstnärerna Sara Kebbon och Lotta Hammar i full färd med att göra två takmålningar på uppdrag av en bostadsrättsförening.

– Vi fick rätt fria händer och vår idé var att anknyta till Liljeholmen. Vi gjorde en massa forskning på ämnet och det var kul för vi hittade en massa historia, säger Sara Kebbon.

Svanfamiljer och Trekanten

Nu är en första takmålningen klar och den visar en blandning av både äldre och mer nutida historia. På målningen syns ett ljus som symboliserar Liljeholmens gamla stearinfabrik, vågor som symboliserar sjön Trekanten, ett flöte och en svan.

– I sjön Trekanten fanns det under flera år en svanfamilj och det fanns jättemycket skrivet om den. Det fanns till och med en blogg om den. De hade ett stort bo i Trekanten men sedan försvann de, nu har de återuppstått här, säger Sara Kebbon.

– En tjej var här och tittade och sa "Ja där är svanarna". Det känns som att folk som bor här känner till dem, säger Lotta Hammar.

Nu har de precis påbörjat takmålning nummer två som hämtar inspiration ur en händelse ur nationalskalden Carl Michael Bellmans liv.

Bellmans fadäs

Den kommer bland annat att visa en häst, ett vagnshjul och en luta. Bakgrunden är en fadäs som Bellman råkade ut för i Nybohovsbacken 1775 och ska ha berättat om på Liljeholmens värdshus.

– Vi hittade en historia om att Bellmans häst skenade nerför Nybohovsbacken. Vagnen låg i spillror och hästen fick avlivas. Vi tror att han kanske tog en flaska vin i Liljeholmen och sedan hände det här, säger Sara Kebbon.

Bellman och Liljeholmen

Såhär skaldade Bellman om fadäsen när han besökte Liljeholmens värdshus 1775.

"Uppå Herrans vilodag
vilar jag och min gelike.
Chaisen ligger uti dike
Hästen uti Karons rike
och på Liljeholmen jag."