Poppis. Dungen mellan Fanny Braates väg och Ester Ellqvists väg är en av få lekytor i barntäta Lilla Sköndal. Här Jimmy Berglund, Marcus Lindstedt och Emma och Frans Bonnevier med barn. Foto: Mattias Kamgren

De slåss mot mobilmast i barnens lekskog

Planer på en 42 meter hög mobilmast i en skogsdunge där många barn leker har fått föräldrar i Lilla Sköndal att reagera. Över 200 personer har skrivit på en protestlista ”Vi kommer inte ge oss i första taget”, säger Emma Bonnevier.

  • Publicerad 17:41, 10 maj 2021

Alla vill ha bättre täckning men ingen vill se masten.

Klockan är kvart i fem på eftermiddagen. I Lilla Sköndal är hela kvarteret fullt av barn och deras föräldrar. På gatan åker någon inlines, i den lilla lekparken klättras det och i skogsdungen intill plockar några vitsippor medan andra kalasar på pizza från en foodtruck.

Det känns som en idyll, men enligt föräldrar i området är delar av den idyllen hotad. I den där skogsdungen vill bolaget Net4Mobility resa en 42 meter hög mobilmast med staket och tillhörande teknikbyggnad.

– Vår största invändning är att det skulle begränsa barnens tillgång till parkmiljön. Det är här våra barn leker. Här finns upptrampade stigar och kojor. Det borde finnas andra ytor för den typen av anläggning, säger Emma Bonnevier.

Många skrev på

Tillsammans med maken Frans drog hon igång en protestlista så snart hon hörde om planerna. De flesta i området har skrivit på – över 200 personer hittills.

Enligt föräldrarna på plats är det inte bara på fritiden skogsdungen används som lekyta.

– Förskolan är här nästan varje dag och leker och har mellanmål, säger Emma Bonnevier.

– Den där skogen har blivit som en förlängd del av lekparken, säger en annan förälder.

”Har fått klagomål på täckningen”

Bakom bygglovsansökan står alltså bolaget Net4Mobility, som samägs av Telenor och Tele2. Björn Lindberg, ansvarig för mobilnätsutbyggnaden på Tele2, säger att masten ska förbättra för nuvarande 4G-kunder i området, men också utrustas för den nya 5G-tekniken.

– Vi har fått en del klagomål från boende i området som vill ha bättre täckning och kvalitet. Även i Listuddens koloniområde finns ett behov av bättre uppkoppling, säger han.

Mastens placering är också vald med tanke på de många nya bostäder som planeras i Stora Sköndal, enligt Björn Lindberg. Han uppger att bolaget har haft en dialog med kommunen om lämplig plats.

Vad säger du om protesterna från de som bor där?

– Det är inte första gången vi stöter på det. Alla vill ha bättre täckning men ingen vill se masten. Vi kommer att göra ett minimalt ingrepp med mast och en liten kur för att störa miljön så lite som möjligt.

Bygglovsansökan utreds just nu av stadsbyggnadskontoret.

Detta är 5G

5G står för femte generationens mobilnätverk.

Den nya tekniken väntas öka surfhastigheten, förbättra täckningen och ska också göra det möjligt att ha fler apparater uppkopplade samtidigt.

Utbyggnaden av 5G pågår för fullt. De första större publika 5G-näten i Stockholm lanserades våren 2020.

Visa merVisa mindre