Favorit. Slottsparken är en av fotografen Tove Falk Olssons favoritplatser på slottsområdet. Foto: Tove Falk Olsson

De släpper ny fotobok om Drottningholm

En fotograf och en slottsarkitekt slog sina påsar ihop. Resultatet blev en bok med kulturhistoria och bilder för slottets besökare.

  • Publicerad 16:22, 1 jun 2020

Jag tyckte att det behövdes en bok i behändigt format för turister och besökare.

Fotografen Tove Falk Olsson fick upp ögonen för Drottningholm genom sitt sommarställe på Mälaröarna. Det har inneburit en lång rad besök vid slottet och hon har ofta haft kameran med sig.

Nu har hennes bilder blivit boken "Drottningholm - ett levande världsarv", tillsammans med berättande texter från Erland Montgomery, slottsarkitekt på Drottningholm.

– Jag tyckte att det behövdes en bok i behändigt format för turister och besökare. Den här kan man bära med sig när man går runt på området, säger hon.

För två år sedan började hon fotografera slottsmiljön och bilderna är tagna under alla fyra årstider. Bland annat finns bilder på Kina slott, slottsparken och slottsteatern, men även från Drottningholmsmalmen.

– Det finns så mycket kulturhistoria här och det är verkligen en plats att återvända till, säger hon.

Att det är en historisk plats håller även Unesco med om, som har med Drottningholm på listan över världsarv.

Boken gav mersmak

Efter att hon hade valt ut sina bilder fick Drottningholms nuvarande slottsarkitekt Erland Montgomery i uppdrag att ge läsarna mer information i textform.

– Jag valde de visuellt intressantaste bilderna och sedan har han fått göra matiga bildtexter till. Han var så duktig på att skriva och jag är jättenöjd med boken, säger Tove Falk Olsson.

Hon berättar att hon annars mest har jobbat med en annan typ av arkitektur i sina bilder.

– Jag har jobbat med brutalismen som är väldigt annorlunda och mycket mer betong. Det här var härligt och gav mersmak. Jag tittar redan på nästa projekt, säger hon.

Ellie har räddat 500 krukor örter

Nyheter Ekeröbo tillverkade pesto och sålde vidare Ellie Nordberg har satsat på ett annorlunda sommarjobb. Med intresse för hållbarhet har hon startat företaget Rescued Herbs. I samarbete med en lokal örtagård har hon samlat in örter som annars...fredag 23/7 14:49

Unga författare bakom ny bok om Mälaröarna

Nyheter Populär skrivarverkstad blev digital Under våren har ungdomar skrivit noveller som nu har resulterat i en bok. Flera noveller från Mälaröarna tar plats i boken som går att låna eller köpa på biblioteken.fredag 16/7 15:52

Här ordnas svängiga jazzkvällar i Skå

Nyheter Förening hoppas locka Mälaröborna till folkparken Sugen på en svängom i parken? Under sommaren anordnar föreningen Jazz på Mälaröarna fyra coronasäkra konserter på Skå festplats, med hopp om många glada miner på dansbanan.fredag 16/7 15:28