Smörgårsbord. Sedan våren 2020 har Anna Dittlau och Mia Waldenstedt skickat totalt 15 000 mackor och 1 000 sallader till Sös. Foto: Pekka Pääkkö

De skickade 15 000 mackor till Sös

15 000 mackor och tusen sallader. Det skickade kaféet Louie Louie till Södersjukhuset. "När vi tittar tillbaka kan vi säga att vi gjorde något vi med," säger Mia Waldenstedt.

  • Publicerad 11:23, 23 jun 2022

Mitt i träffade Anna Dittlau och Mia Waldenstedt på deras kafé på Bondegatan förra våren. Den morgonen var de mitt uppe i att packa ihop en leverans på 90 mackor till intensivvårdsavdelningar på Sös.

– Vi ville hjälpa till och utgick från det vi kunde göra. Vi kan inget om sjukvård, men vi kunde skapa tid åt dem som jobbar på sjukhusen. Att det fanns en fralla när de behövde, säger Mia.

Sista frallan packades förra sommaren. Då hade Louie Louie bidragit med totalt 15 000 mackor och 1 000 sallader.

– Vi tog i från tårna. När vi tittar tillbaka kan vi säga att vi gjorde något vi med.

Under pandemin har Mia och Anna haft två heltidsjobb var och dessutom lagt tre timmar ideellt varje vardag på mackorna.

– Om någon sagt det till oss i mars 2020 att det skulle vara så här i ett och ett halvt år, då hade vi sagt att det inte skulle gå. Men det har bara varit att köra på, säger Mia.

– Det hjälper att vi är två som gör allt tillsammans och kan peppa varandra. Har den ena ett jobbig dag kan den andra dra ett tyngre lass.

De har skickat 11000 mackor till SÖS

Engagemang. Anna Dittlau och Mia Waldenstedt ville känna att de bidrog. Foto: Pekka Pääkkö

Går mot bättre tider

Att driva kafé har heller inte varit helt lätt. När pandemin kom förlorade de nästan all sin omsättning – men med lyfta restriktioner började det ljusna.

– Framförallt kan vi ha fester och event igen. Det är vi jättelyckliga för, vi vill att Louie Louie ska vara en mötesplats.

– Nu kan vi fokusera på att leva i stället för att överleva.

För personal på Sös har donerad mat betytt oerhört mycket, menar Thorleif Rosander, vårdchef på IVA.

– Dels för omtanken från omgivningen och samhället, att de tänkte på personalen och visade sin uppskattning och tacksamhet på det sättet. Dels för att man när man var trött och sliten inte behövde tänka på att göra matlådor eller att springa iväg och köpa mat under sin rast, säger han.