Måns Jonasson, internetexpert. Veronica Hejdelind, Arwidssonstiftelsen. Joakim Fransson chefsredaktör Mitt i/Direktpress. Foto: Läsarbild Sara Arnald, Maria Rosenlöf och Christian Lärk.

De skapar Stockholms framtid – så tror de 2070 blir

Inga bilar på Stockholms gator, köpfesten är över och husen byggs av trä. Hur ser Stockholmslivet ut om femtio år? Tre inflytelserika personer ger oss svaret.

  • Publicerad 04:58, 21 sep 2020

Veronica Hejdelind, verksamhetschef på Arwidssonstiftelsen. Foto: Maria Rosenlöf

Veronica Hejdelind är verksamhetschef på Arwidssonstiftelsen som är en fristående organisation i Stockholm med uppgift att utveckla och stärka samarbetet mellan bland annat stadsbyggnad, arkitektur och landskapsgestaltning.

Hur kommer vi att leva i Stockholms län 2070?

– Stockholms innerstad kommer vara avstängd för personbilstrafik och vi kommer inte se parkerade bilar i stadsrummet. Enbart leveranser, bussar och taxibilar får åka in. Det är en tidsfråga innan detta sker. I stället kommer det finnas fler parker, buskar och träd. Tillgänglighet till vatten lär även vara större för att vi ska kunna svalka oss i en stad som då är betydligt varmare än i dag.

Fler hus kommer att byggas i trä

Veronica Hejdelind

Hon tror även att husen lär se annorlunda ut om femtio år när vi måste hitta klimatsmarta byggmaterial.

– Det går åt mycket energi att framställa cement och betong och byggindustrin står i dag för 25-30 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Jag tror att fler hus kommer att byggas i trä, säger Veronica Hejdelind.


Joakim Fransson, chefsredaktör Mitt i. Foto: Christian Lärk

Joakim Fransson är chefredaktör på Mitt i och Direktpress.

Hur kommer vi att leva i Stockholms län 2070?

Köpfesten via internet tvärs över världen är över. Det vi handlar är närproducerat oavsett om det är kläder, möbler eller andra produkter. Hållbarhetstänket kommer att regera. Vi köper färre men dyrare kläder. Att prenumerera på säsongskläder och lite dyrare outfits har slagit genom.

Flyg kommer återigen att vara en dyr lyx

Joakim Fransson

Han tror även att de bilar som finns kvar är självkörande och går helt på fossilfria bränslen. Lika så flygen till och från Stockholm.

– Flyg kommer återigen att vara en dyr lyx och stockholmarna kommer att vara ungefär lika beresta 2070 som på tidigt 1960-tal, säger Joakim Fransson.


Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen. Foto: Sara Arnald

Måns Jonasson är expert på Internetstiftelsen. Han har skrivit barnboken ”Framtidsboken” från 2019 som tar oss femtio år framåt i tiden.

Hur kommer vi att leva i Stockholms län 2070?

– Stockholms län kommer att vara ett centrum för kulturen i Sverige med ett stort utbud, lite mer som London, Berlin och Paris – en riktig storstad med fler subkulturer och alternativa kulturscener.

Vi kommer att jobba betydligt mindre om femtio år och ha mer fritid. Kulturutbudet är inte längre centraliserad kring innerstan, utan finns även i alla stadskärnor eftersom befolkningen har ökat i länet.

Det lär ha dykt upp nya sätta att ta del av kultur, kanske hologrambio

Måns Jonasson

– Kulturen kommer även gå att strömma världen över, så vi kan nå den var vi än bor. Det lär ha dykt upp nya sätta att ta del av kultur, kanske hologrambio eller något liknade. Men vi kommer fortfarande att gå och lyssna på konserter även om det lär finnas nya sätt att ta del av upplevelser på, säger Måns Jonasson.