Lyfter små. Arkitekterna Rose Hallgren, Jelena Mijanovic, Tove Sjöwall och Daniella Ricci Saccotelli vill se barnens perspektiv speglade i stadsrummet. Foto: Rósanna Róbertsdóttir

De skapar pop up-häng för unga på Söder

I en liten ficka på Swedenborgsgatan finns numera en loppishörna, sittbänkar och utrymme för brädspel. Det är elva ungdomar som snickrat ihop allt, tillsammans med arkitekter från den ideella studion Codesign Research Studio.

  • Publicerad 11:15, 1 jul 2019

Inför att barnkonventionen blir lag 2020 har fyra arkitekter samarbetat med ungdomar från Europaskolan och skapat utrymme att umgås, ett stenkast från Mariatorget. Projektet har fått bidrag från forskningsstiftelsen ARQ och är en del av Stockholms stads initiativ Levande Stockholm. Här vill arkitekterna ge unga chans att vara med och formge gaturummet.

– Vi undersöker hur vi kan ta in ungas röster i designprocessen. De har tänkt ut idé och koncept. De har valt platsen, ritat och byggt, säger arkitekten Rose Hallgren.

– I längden vill vi skapa aktiva medborgare. Man bygger inte upp ett engagemang när de inte har en röst, säger arkitekten Jelena Mijanovic.

En annan tanke med projektet är att ge ungdomar en plats att vara på. Mellan juni och oktober kan de komma hit och spela brädspel, hålla loppis, eller bara hänga på träpallarna.

– De har önskat telefonladdare och ett stånd att kunna sälja hembakt ifrån, säger Jelena Mijanovic.

Som ett första led i projektet, som pågått under hela våren, har arkitekterna delat ut enkäter för att ha reda på ungdomarnas perspektiv.

– Gruppen vi pratat med hade ingen koll på ungdomsgårdar. De flesta uppgav att de hänger på snabbmatshak och shoppingcenter. I kommersiella utrymmen utan att konsumera, bara för att ha någonstans att vara, säger Jelena Mijanovic.