Representanter från Flavy AB, Svenska kyrkan och Järfälla kommun. Alla samarbetar för att få ut matlådorna till Järfällas äldre. Foto: Läsarbild Privat

De skänker tusen matlådor till Järfällas äldre

Flavy AB levererar mat och bakverk till restauranger, butiker och kaféer. Men nu när coronaviruset härjar har företaget bestämt sig för att skänka gratis matlådor till Järfälla kommun. Matlådorna kommer delas ut till framför allt kommunens äldre via Svenska kyrkan. 

  • Publicerad 05:02, 1 apr 2020

I dag kommer Svenska kyrkan att påbörja hämtningen av matlådor i fabriken som ligger i Upplands-Bro. 

Anledningen till att Järfälla kommun är först ut att få matlådor av företaget är för att huvudkontoret ligger i Järfälla. 

– Men vi kommer att fråga Upplands-Bro kommun också, säger George Hanna på Flavy AB. 

Tänkta till äldre

Tanken är att matlådorna ska delas ut till dem som inte kan gå ut och handla och inte har någon som hjälper dem. 

– Man måste hjälpa varandra i såna här tider. Våra äldre har en gång i tiden byggt landet och det här är det minsta vi kan göra för dem som inte kan gå ut och äta eller handla just nu, säger George Hanna. 

– Det är den primära målgruppen. Men samtidigt kan inte jag stå och bedöma vem som är i behov och inte. Enda restriktionen är att det är en matlåda per person, säger Krister Kappel, kyrkoherde Järfälla församling.

Från vänster: Shafik Makram – Luxia, Bengt Norell – Flavy AB, Aphram Melki (C) – kommunalråd, Krister Kappel – Svenska kyrkan, George Hanna – Flavy AB och Kjell Karlsson – Svenska kyrkan. Foto: Privat

Jakobsberg, Viksjö och Kallhäll

Matlådor kommer kunna hämtas utanför Maria Kyrka i Jakobsberg, Viksjö kyrka eller S:t Lukas kyrka i Kallhäll i dag mellan klockan 11 och 13.

Om man inte har någon som kan hjälpa en kan Svenska kyrkan köra hem den.

– Vi kommer att stå utomhus och ber folk att hålla tre meters avstånd om det skulle bli kö. Vi kommer se till att det här går till på ett säkert sätt och följa alla restriktioner. Om det behövs kommer vi även köra hem matlådor och hänga på dörren, säger Krister Kappel.

Krister Kappel, kyrkoherde i Järfälla församling, med matlådor i hand.

Hämtas i omgångar

Planen är att tusen matlådor ska delas ut. Men de kommer hämtas i omgångar innan man vet hur stor efterfrågan blir.

– Det är helt fantastiskt att företaget väljer att dela med sig. Vi har inte provat något sådant här förut så vi får se om det blir någon åtgång, säger Krister Kappel.

Kyckling och lax

Skulle efterfrågan bli väldigt stor säger George Hanna att de kommer kunna bidra med fler än tusen. 

– Om det behövs kommer vi även ställa upp med att hjälpa till att dela ut maten. Det kommer att vara kyckling och laxrätter, säger George Hanna. 

”Fint tecken på medmänsklighet”

Kommunalrådet Aphram Melki (C) har varit med och samordnat samarbetet för att se till att utdelning och matförvaring sker på ett säkert sätt. 

– Jag blev jätteglad när företaget kontaktade mig och sa att de ville skänka, så jag kopplade ihop dem med Svenska kyrkan. Det är ett fint tecken på medmänsklighet, att vi bryr oss om varandra, säger Aphram Melki (C).

Vad gör du för att stötta Järfälla under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ?

Tipsa på sara.frisk@mitti.se.