#cykelfail. Den här stolpen fick stor uppmärksamhet i somras. Den står mitt i en cykelbana i Järfälla. Efter protester gavs löften om att den ska bort. Foto: Pierre Almén

De ska utse Stockholms sämsta cykelplats

Stolpen mitt i vägen, hålet i kurvan eller den där avskydda rondellen. Politikerna i Centerpartiet efterlyser bilder på länets värsta cykelplatser.

  • Publicerad 06:00, 19 sep 2016

Ta bild på den där passagen du stör dig på varje gång du cyklar och posta på Instagram med hashtag #cykelfail. Så lyder uppmaningen från Centerpartiet i Stockholm som i en ny kampanj ska utse länets i särklass sämsta plats för cyklister.

Syftet är att hitta avskräckande exempel – och sätt att undvika samma misstag igen.

– Vi vill se en snabbare utveckling när det gäller att öka cyklandet i Stockholmsregionen och det här är ett sätt att bilda opinion för det i alla länets kommuner, säger Gustav Hemming (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd.

Ni har tidigare varit med och styrt Stockholms stad och sitter i majoriteten i en rad kommuner i länet. Många av de dåliga cykelplatserna kan ju delvis skyllas på er. Hur ser du på det?

– Det här är ett sätt att driva på för mer och bättre cykelinfrastruktur även i de kommuner där vi är med och styr. Vi har också ett ansvar för det här.

Den 23 september ska Stockholmscentern utse den sämsta platsen som ska användas som ett avskräckande exempel.

– Det blir spännande. Det kan bli så att den sämsta platsen ligger i en kommun där vi är med och styr, säger Gustav Hemming.