De ska ta tillbaka brännvinet till Årsta

Årsta brännvin har anor från Årstafrun och det såldes på Systembolaget tills för några år sedan. Nu har ägarna till Två små svin kommit över ett gammalt recept och ska tillverka brännvinet i en liten lokal i Årsta. – Jag har alltid velat hålla på med sprit, säger Jimmy Nygren.

  • Publicerad 15:24, 16 aug 2018

Jimmy Nygren och Kalle Ottosson på Två små vin nöjer sig inte med att servera smörrebröd, öl och en nubbe därtill. De har köpt ett destilleri och tillverkar nu sprit i en liten lokal i Årsta, ett stenkast från krogen.

– Det är en härlig känsla att krydda sitt eget brännvin, säger Kalle Olofsson.

Det är ett ytterst småskaligt destilleri, de kan som mest tillverka 50 liter åt gången. Tanken är inte heller att göra sprit som ska säljas på Systembolaget, tanken är att pröva sig fram och göra olika sorter som passar till olika slags mat.

– Vi är båda kockar och vi tar fram smaker på samma sätt som när vi lagar mat. Vi vill inte göra ett ”Två små svin-brännvin”, vi vill göra en massa olika sorter. Vi kanske tar fram ett brännvin som passar specifikt till leverpastej eller en sort bara till ett särskilt event, säger Jimmy Nygren.

Kommit över ett recept

De ska dessutom börja tillverka Årsta brännvin. Brännvinets historia går tillbaka till 1700-talet och Årstafrun och det bryggdes på Årsta gård. Brännvinet har tillverkats även i modern tid och det fanns i Systembolagets sortiment fram till för några år sedan. Men nu säljs det inte längre.

– Vi kom över några flaskor som fanns kvar och har kunnat erbjuda det på Två små svin. Det är många som frågar efter det, som vill dricka det här i Årsta. därför är det kul att töa det.

Årstabrännvinet är kryddat med en gnutta saffran och mycket pomerans.

– Vi har kommit över ett recept. Det blir kanske lite som med mammas bullar; det utkommer aldrig att smaka likadant, men vi har rätt måttenheter, säger Jimmy Nygren.

Planen är att börja göra brännvinet nästa vecka, sedan kommer det att finans på Två små svin. En illustratör håller på att ta fram en etikett.

Vill sälja till Systembolaget

– Jag kontaktade administratören i Facebookgruppen Årstafrun så att vi inte trampar dem på tårna på något sätt, men de var väldigt positiva, säger Jimmy Nygren.

Planen är att även sälja Årsta brännvin på Systembolaget i framtiden.

– Ja, så småningom vill vi att det ska finnas på Systembolaget, åtminstone i lokalsortimentet.

Enligt Jimmy och Kalle passar Årsta brännvin bra till lax, ost, chevre- och gulbetssallad och choklad.

–Det är kanske inte min favorit, men det är gott, säger Jimmy Nygren.

Årstafrun Märta Helena Reenstierna bodde på Årsta gård där det fanns en tobaksodling.