Ingen rikemanssport. Henok Alem (till höger) hävdar att boxning varit svårt att utöva i västerort. "Ungdomarna ska kunna ha en fritid som inte kostar skjortan." I ringen jabbas Kim Mbiri, 18, och Even Abay, 19. Foto: Claudio Britos

De ska ta fajten mot gängvåldet

Läxhjälp, mellanmål, stödsamtal – och tandskydd och handskar på det. Några boxningstränare i Vällingby använder ringen för att försöka stoppa gängrekryteringen och skjutningarna.

  • Publicerad 17:22, 10 sep 2021

Det är inte boxarna som ger sig på andra på gatan.

Tempot är högt inne i den splitternya boxningsringen.

19-årige Even Abay och Kim Mbiri slår mot varandra med korta, snabba slag.

– Vänster, höger – förflyttning, manar tränaren Henok Alem på.

Här, i några gamla gymlokaler i en industrifastighet nedanför Vällingby centrum, har torsdagskvällens träning kommit halvvägs.

Anrik boxningsklubb

– Slå mot huvudet, tvinga honom flytta huvudet! ropar Henok Alem.

Snälla sluggers. Henok och Mariah är vänner sedan tonåren och båda växte upp i Örebro. Ett trauma i ringen i ung ålder fick Mariah att tidigt välja ringside. "För mig är boxning motion, rytm, uthållighet och smidighet. Inte machokultur." Foto: Claudio Britos

Henok och Mariah Hildetorn är gamla vänner och boxningsfrälsta sedan tonåren.

De har sett ungdomar växa genom sporten.

Fight for zero har de grundat tillsammans med klassiska Södermalmsklubben IF Linnéa boxning, där Henok hade sin egen boxningskarriär. Syftet är att minska gängrekryteringen.

De vill lyfta den kollektiva sorgen efter skjutningarna

Detta i ett Stockholm som skakas av flera dödsskjutningar den senaste tiden.

Hittills i år har 19 personer dödats och 22 personer skottskadats i länet. Det är betydligt fler döda jämfört med samma perioder 2020 och 2019.

Även skjutningar i Hässelby

Järvaområdet är mest utsatt. Men skjutningar mellan nätverken sker på andra håll också. Som i Hässelby strand i somras.

– Vi kan inte lösa problematiken själva. Alla samhällsaktörer behövs i detta, säger Emir Gazibegovic, operativ samordnare på Vällingbypolisen.

Han ser positivt på att idrottsföreningar försöker förebygga nyrekryteringen.

– 13-åringar kan få betalt i dag för att gömma narkotika, vapen eller pengar. Knarkförsäljningen i orter som Vällingby och Hässelby är en början för dessa ungdomar. Sedan rekryteras de till grupperingarna. Det finns mer pengar i narkotikaförsäljning än i personrån, säger Emir Gazibegovic.

Mariah Hildetorn och Henok Alem ville öppna Fight for zero i ett utsatt område. Hässelby-Vällingbys stadsdelsförvaltning visade störst intresse.

Välkomnar alla ungdomar

Medan politikerna bråkar om poliser och resurser måste idrottsföreningarna göra det de kan bäst, menar Hildetorn och Alem.

– Att jobba förebyggande är det vi lägger kraften på. Och vi välkomnar ungdomar från hela stan hit, säger Mariah.

Den tidigare EM-fyran Henok Alem avslutade 2001 sin egen karriär och ansvarade tidigare för damjuniorernas boxningslandslag. Han var länge chefstränare på IF Linnéa, men arbetar sedan 2016 på socialtjänsten. Även Mariah Hildetorn är gammal boxningstränare och styrelseledamot i Linnéa.

Fått miljonbelopp i stöd

Fight for zero har fått cirka tre miljoner kronor i stöd från stiftelser och idrottsförbund för att komma igång. Ett ekonomiskt stöd man hoppas fortsätter.

– Vi vill lära ut boxning, men samtidigt höja ungdomarnas motivation. Hjälpa dem med personlig utveckling och bygga självkänsla, säger Henok.

Sex, sju ungdomsledare har duon anlitat. Kvarlevorna från förra gymmet finns såklart kvar – reception, omklädningsrum och bastu.

Samtalsrum och filmkvällar

Dessutom har Mariah och Henok gjort iordning flera mindre samtalsrum där de ska kunna sitta och prata med ungdomarna.

Planer finns på filmkvällar.

– Det är viktigt att påpeka att vi vänder oss till vanliga boxningsintresserade ungar, säger Mariah.

"Bra för oss"

Den gänglige Even Abay har varit ivrig i i ringen hela kvällen. Fötterna har rört sig fort under jabbarna.

– Jag vill inte snacka skit. Så många pass har jag inte gjort än. Men det är skitkul, säger han och skrattar.

– Allt som gör att vi har mer att göra på kvällarna är bra. Jag tror många kan lockas hit.

Självkontroll viktigast

Många ungdomar som vill visa sig hårda dras till boxning. Det ska ledarna dra fördel av, berättar Henok Alem.

– Vi kan få bort dem från gatan. Och boxning är ingen rikemanssport. De flesta har råd.

Söderkis. Henok Alem är gammal trefaldig svensk mästare för IF Linnéa och kom fyra på EM. 2001 tog hans egen karriär slut . Sedan dess har han bland annat tränat dubbla världsmästarinnan Anna Laurell Nash. I Vällingby är nivån, än så länge, en annan. Här instruerar han nybörjaren Dilom Malu, 13. Foto: Claudio Britos

Att lära sig självkontroll är viktigast, menar han.

– Det är inte boxarna som ger sig på andra på gatan. Utan de som aldrig tränat boxning. Tappar du huvudet i en match så är du körd, säger han.

Fight for zeros mål är att under två år förhindra 2 500 ungdomar i Storstockholm från att hamna i kriminalitet.

Där är man inte än. Denna kväll har bara Even och fyra andra pojkar kommit.

– Om 150 ungdomar börjar, men 50 missar en kväll grund av fotbollsträning så kommer fortfarande 100 ungdomar vara här. Så måste vi tänka, säger Henok Alem.

Detta är Fight for zero

Fight for zero ligger på Jämtlandsgatan 151 B i Vällingby och drivs av boxningsklubben IF Linnéa.

Man vill arbeta med att motverka kriminalitet, våld och utanförskap i Stockholm genom boxning och kampsport, utbildning, social stöttning och ungt ledarskap.

Projektetets föregångare är Fight for peace, en global stödorganisation som grundades för utsatta ungdomar i en av Rio de Janeiros större kåkstäder år 2000.

Fight for zero i Vällingby har fått ekonomiskt stöd från Svenska postkodstiftelsen, Gålöstiftelsen, Riksidrottsförbundet och Svenska boxningsförbundet.

Källa: Fight for zero och Svenska postkodstiftelsen

Visa merVisa mindre