Sören Pålsson patrullerar Lillsjön flera gånger per år. ”Vissa säger att de inte har någon aning om att de behöver fiskekort. Men vi har skyltar runt hela sjön som påpekar det”, säger han. Foto: Elin Björklund

De ska stoppa tjuvfisket

Upplands-Bro plågas av notoriska tjuvfiskare. Nu utökas styrkan av tillsynsmän runt Lejondalssjön och Lillsjön. – Vi vet inte var all fisk tar vägen, säger Sören Pålsson, fisketillsynsman på Kungsängens sportfiskeklubb.

  • Publicerad 18:54, 19 apr 2015

– Har du fiskekort?

Sören Pålsson närmar sig den ensamma fiskaren på klippan och plockar fram brickan som han gömt innanför jackan. Han har patrullerat Lillsjön i Kungsängen i flera år och är van att stöta på obehöriga fiskare längs strandkanten.

– Förra helgen fick vi köra bort tio stycken.

Mannen på klippan har inget fiskekort. Han påstår att han betalat medlemsavgiften, men att medlemskortet aldrig skickades hem.

– Har han inget bevis så måste jag be honom att gå, säger Sören Pålsson.

Problemet började på riktigt för fem år sedan, då klubben planterade in den eftertraktade regnbågen. Folk som aldrig tidigare fiskat i sjön började dyka upp – främst under tidiga morgnar och sena kvällar.

– Om vi sätter i fisken på förmiddagen är det fullt med folk på kvällen. Jag vet inte hur de får reda på det. Ryktet går väl, säger Sören Pålsson.

Sedan dess har 3 000 kilo fisk planterats, till en kostnad av 200 000 kronor. Trots det berättar flera medlemmar hur de fått nöja sig med några enstaka regnbågar på kroken.

– Vi vet inte var all fisk tar vägen. I vissa fall handlar det om att medlemmarna är dåliga på att rapportera. Men visst försvinner det en del på annat håll också, ­säger Sören Pålsson.

Kastfiske och bottenmete är vanligast och få håller sig till regeln: en regnbåge per dygn.

– De första dygnen är fiskarna förvirrade och hugger på nästan allt. På en timme kan man få upp 20–30 fiskar, säger Sören Pålsson.

Ibland polisanmäler han, men det är sällan det leder till åtal. Då och då väljer han att konfiskera fiskeutrustningen för att få stopp på tjuvfiskarna.

– Jag brukar be dem att åka till bensinmacken och lösa in ett fiskekort. Kommer de tillbaka med kortet får de tillbaka sina spön och kan fortsätta fiska, säger han.

Tjuvfiske är olagligt och kan, i grova fall, leda till fängelse. Förra året anmäldes 37 brott mot fiskelagen i Stockholms län.

– Mörkertalet är förmodligen enormt. Vi är väldigt beroende av rapporter från tillsynsmännen, säger Carl-Gustav Jonsson, chef på sjöpolisenheten i Stockholms län.

Jan Ohlsson, ordförande i Bro Sportfiskeklubb, har också märkt av det ökade tjuvfisket. Klubben har, liksom Kungsängens fiskeklubb, satt in extra fisketillsynsmän från och med i år.

– Värst är det under kräftsäsongen. Då kommer folk från hela länet. Vid ett tillfälle hittade vi runt 50 burar i sjön, från en och samma fiskare. Det går att tjäna mycket pengar om man är organiserad, säger Jan Ohlsson.

Fakta

Metspö kräver inget fiskekort

I Mälaren är det tillåtet att fiska med metspö, kastspö, pilk- och pimpelspö. Man får fiska från land och med båt men fiskemetoden får inte kräva användning av båt.

I Lillsjön, Lejondalssjön och Örnässjön får man använda metspö utan tillstånd. För allt annat fiske krävs fiskekort. Kortet kostar 60 kronor per dygn.

Du kan också teckna medlemskap med någon av de lokala fiskeklubbarna. Då kostar det mellan 100 och 150 kronor.

Källa: Upplands-Bro kommun

Visa merVisa mindre

Ventilationen på skola akutdålig

Kungsängen. Arbetsmiljöverket förbjuder Upplands-Bro kommun att använda Ekhammarskolans lokaler till skolverksamhet efter den 26 mars 2021 om inte en rad allvarliga brister som rör skolans ventilation åtgärdas.måndag 30/11 18:10