Victoria Wahrby, Nicholas Roman, Emily Liljeberg och Nicholas Roman på ett planeringsmöte för "The Big Crazy" som de kallar torsdagens rutt. Foto: Läsarbild

De ska springa till Västerås till förmån för Musikhjälpen

När du sätter på kaffebryggaren på torsdag morgon har fyra tappra löpare redan varit ute och sprungit ett par timmar – och de har cirka 15 timmars löpning till framför sig. Målet är att orka hela vägen till Västerås för att samla in så mycket pengar som möjligt till Musikhjälpen.

  • Publicerad 07:06, 7 dec 2019

– Vi får se hur långt det bär. Det är omöjligt att säga i förväg hur kroppen kommer att reagera på att springa så långt. 11,5 mil, nästan tre maraton, säger Nicholas Roman, Sollentunabo och arrangör av flera olika lopp där upplevelsen står i centrum.

Löpturen till Västerås är inget lopp, de fyra löparna ska hålla ihop som grupp, men en upplevelse lär det bli. Troligen inte enbart angenäm.

– Det gäller att springa långsamt, både i början när man vill springa fort och i slutet när man inte vill springa alls, säger Nicholas Roman.

”Kul att utmana sig själv”

Initiativtagare är Emily Liljeberg som har sprungit för Musikhjälpen flera gånger tidigare. Petter Ingmansson var med i fjol medan Victoria Wahrby och Nicholas Roman hakar på för första gången i år.

– Jag och Emily var ute och sprang ihop och när hon sa att hon skulle springa till Västerås sa jag att jag hänger med. Jag tänkte en liten bit, men hon tolkade det som hela vägen. Nu är det bara att köra. Det blir kul att utmana sig själv, säger Nicholas Roman.

”Ingen ultralöpare egentligen”

Det längsta han har sprungit hittills är 65 kilometer i swimrunloppet Ö till ö, då det i och för sig även ingick 10 kilometer simning.

– Ja, det är mitt rekord och det ska jag försöka slå nu. Jag är ingen ultralöpare egentligen, men jag har fått lite tips. Det gäller att äta hela tiden och som sagt att springa långsamt. Långt och långsamt för en god sak!

Fakta

Från Norrtull till Västerås

De fyra löparna startar vid Norrtull klockan 05 på morgonen den 12 december och hoppas på att 15–17 timmar senare nå Västerås efter 11,5 mils löpning.

Du kan följa dem via Instagram:

  • #runformusikhjälpen2019
  • Emily Liljeberg (initiativtagare) – @emilyliljeberg
  • Nicholas Roman – @challengize
  • Petter Ingmansson – @Pingmansson
  • Victoria Wahrby – @victoriawahrby

Valfri summa per km skänkes

Tanken är att folk i förväg anmäler sig för att skänka valfritt belopp per kilometer som Nicholas Roman tillryggalägger.

– Jag vänder mig till mina vänner, både online och i verkligheten. Folk har redan gått in på min Facebooksida och lagt ett par kronor per kilometer. Sammanlagt kan det bli en bra summa till Musikhjälpen, säger han.

Vill kliva in i glasburen

Upplägget innebär att ju längre Nicholas och hans löparkamrater springer, desto mer pengar går till Musikhjälpen.

– Orkar jag inte hela vägen så blir det ändå en del pengar. Men målet är ju att komma hela vägen till Västerås, där de sänder, och att vi får kliva in i glasburen, säger Nicholas Roman.

Fakta

50 miljoner samlades in i fjol

Musikhjälpen har sänts årligen veckan före jul sedan 2008.

Syftet är att samla in pengar till ett projekt genom att tre programledare stängs in i ett hus, kallat ”glasburen”, i sex dygn utan fast föda. Under tiden sänder de radio och TV 24 timmar om dygnet hela perioden, samtidigt som lyssnarna och tittarna kan önska låtar mot att de skänker pengar.

Årets Musikhjälpen sänds från Västerås där Farah Abadi, Miriam Bryant och Daniel Hallberg finns i glasburen den 9–15 december.

Den insamlade summan har ökat nästan varje år. I fjol fick Musikhjälpen, då i Lund, in drygt 50 miljoner kronor.

Årets tema är ”Sex är inte ett vapen” och bidragen kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för de som överlevt sexuellt våld i konflikter världen över och till hjälp att driva rättsprocesser.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Delvis fjärrundervisning på gymnasiet i nästa vecka

Nyheter Beslutet togs efter dialog med regionens smittskydd I torsdags meddelade regeringen att gymnasierna ska bedriva en kombination av fjärr- och närundervisning. Från och med i morgon, den 25 januari, är det därför delvis fjärrundervisning som gäller på...söndag 24/1 13:38

Halkolyckorna ökar – 30 procent fler benbrott

Nyheter Det här ska du tänka på innan du ger dig ut Olyckor kopplade till halka ökade under förra veckan. Det här kan du tänka på innan du ger dig ut på isiga och snöiga gator.söndag 24/1 6:15

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20