Loppet avslutas i Tonsalen. Foto: Läsarbild Privat.

De ska springa och spela teater i 4,2 mil

Teater och maratonlopp i ett. Nu på lördag är det dags för en annorlunda teatermanifestation av den Huddingebaserade gruppen Teater Sláva, som gestaltar Odyssén. – Eftersom att det är 25-årsjubileum ville vi verkligen utmana oss själva, säger Elin Tisell. Invånarna kan titta på föreställningen både i Visättra och i Tonsalen i centrala Huddinge.

  • Publicerad 07:58, 29 sep 2018

I 4,2 mil framförs det klassiska äventyret Odysseén.

Alla scener spelas upp med texter, sånger och rytmer medan skådespelare och deltagare från allmänheten löper distansen.

– Det är 18 deltagare som ska springa hela sträckan, varav 4 skådespelare från Sláva, sen är det även de som springer delar av sträckan, säger Elin Tisell på Teater Sláva.

Startar i Järna

”Odysseus på språng” kallas teatermanifestationen som startar i Järna där Teater Sláva grundades för 25 år sedan.

Loppet går sedan genom det sörmländska landskapet ända till Tonsalen i Huddinge där de nu håller till.

Filmas och visas i realtid

Hela loppet är ett mediakonstverk som ska filmas och streamas, och kommer visas i Tonsalen där det är full rulle hela dagen.

– I tonsalen kommer det vara massa aktivitet hela dagen. Det blir bland annat högläsning ur Odysséen, musik och en teaterinstallation. Här väntar Penelope, Odysseus fru, på att återförenas iförd en ätbar klänning så att hennes friare som höll på att äta henne ur huset bokstavligen kan göra detta, säger Elin Tisell.

Löparna kommer under dagen att ta sig mellan de olika spelplatserna som gestaltar olika öar från Odysséen. Första stoppet är kl 10.50 i Farstanäs camping. Här möter Odysseus Poseidon i ”Sången om havet”. Huddinge kommun nås runt kl 17. Där är första stoppet i Visättra IP där ”Sången om Hades” iscensätts.

”Livet bitch” från Södertälje

Bland annat kommer ”Livet bitch” från Södertälje och skådespelerskan Marina Nyström att spela vid ett av stoppen.

Från Teater Sláva är det tolv personer som är med längs de olika stoppen, bland annat från kören och från barn- och ungdomsgrupperna.

– Det är ett så stort projekt med logistik och teknik men det finns en trygghet i att vi har jobbat ihop så länge. Det är ett stort gemensamt arbete. Vi skriver tillsammans i grupp vilket jag tror är lite unikt. Det är väldigt roligt att hålla på med och fläta ihop alla idéer så alla bidrar, säger Elin Tisell.

Fakta

Här kan du titta på teatern:

10.00 Saltå kvarn. Troja den brända staden. Samtidigt i Tonsalen påbörjar Penelope sin väntan, ansatt av odrägliga friare.

10.20 Odysséus och hans ”mannar” avreser. Cirka 4,5 km. Sången om Troja, löpsträcka med spjut till nästa ö.

10.50 Farstanäs Camping. Lotofagernas ö, möte med Poseidon. Färd med båt över Järnafjärden.

13.40 Korsnäs gård. Möte med Aiolos, Cyklopen, Kirke. Lunchservering. Cirka 5,2km gruppspring, blundspring, baklängeslöpning och löpning+stämsång.

Kl.15.00 Lida friluftsgård Möte med Sirenerna, Skylla och Karybdis, och äventyret med Helios oxar. Cirka 14.5 km Skeppet krossas mannar sveps i gråa klädnader

Kl.17.00 Visättra IP Calypsos ö 7 år i fångenskap, fest på Fajakernas ö. Cirka 9km genom Hades till Tonsalen.

Kl.18.00 Tonsalen Hemkomst till Ithaka, uppgörelse med friarna återförening med Penelope och sonen Telemachos.

Visa merVisa mindre