OVÄNTAT BESÖK. Länsstyrelsen gör oannonserad tillsyn för att se hur den nya pandemilagen efterlevs. Hos Henrik Degerman på Levis i Barkarby är allt i sin ordning. Foto: Mikael Andersson

De ska se till att butikerna följer pandemilagen

Max 20 kunder i butiken och handsprit i entrén. I Barkarby outlet följs den nya pandemilagen till punkt och pricka, kan länsstyrelsens inspektörer konstatera. "Butikerna vill göra rätt", säger inspektören Moa Karlsson.

  • Publicerad 11:40, 26 jan 2021

Vi har till exempel åtta provrum, men bara tre är öppna

– Hej, vi kommer från länsstyrelsen och gör tillsyn utifrån den nya pandemilagen.

Den frasen har Moa Karlsson och hennes kollegor upprepat många gånger sedan den nya covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari.

Den här dagen är de i Barkarby, och betar av så många butiker de hinner på Stockholm Quality Outlet.

Vi tar rygg in i Levis-butiken. En skylt vid dörren talar om att här får max 20 kunder vistas samtidigt.

– Hur har ni räknat fram det? Finns det någon ritning eller annan dokumentation?

10 kvadrat per kund

Henrik Degerman, assisterande butikschef, förklarar att butiksytan är på 266,6 kvadratmeter, och att när de räknat bort kassa och montrar och dividerat med 10 så landade de på 20.

– Vi har till exempel åtta provrum, men bara tre är öppna, säger han.

Enligt lagen ska varje kund ha 10 kvadratmeters yta att röra sig på. Det ska också finnas möjlighet att tvätta eller desinficera händerna, samt information om hur smittspridning kan undvikas.

Färre kunder nu

Tillsynshandläggarna, som de kallas, noterar att det finns handsprit både vid dörren och kassan, samt markeringar i golvet som ska hjälpa kunderna att hålla avstånd.

Men så här en vardag i januari är butiken nästan tom.

– Det är fler kunder på lördagarna. Då står en anställd i dörren och räknar. Men det är ändå hälften så många kunder som en lördag ett normalt år, säger Henrik Degerman.

Välkomnar lagen

Moa Karlsson menar att butikerna vill göra rätt. Syftet är heller inte att "sätta dit" någon. Hon berättar om en liten butik, på bara 40 kvadrat, där fyra personer tilläts komma in samtidigt. Och då blev det trångt.

– Butiksägaren hade inte räknat bort disken och montrarna. När han gjort det insåg han att det bara kunde vara en kund åt gången. Då gick han ut och ändrade på skylten direkt.

Enligt kollegan Stefan Larsson välkomnar många butiksägare den nya lagen:

– De säger att de äntligen har en lag att luta sig mot när de ska hindra kunder från att trängas.

Repressalier

Men om någon verksamhet inte rättar sig efter tillsynshandläggarnas påpekanden, kan det bli tal om förelägganden, böter och i sista hand stängning.

Hittills har länsstyrelsen valt att göra tillsyn vid olika handelsplatser och centrum. Nästa steg blir gym och idrottsanläggningar. Festlokaler som hyrs ut kommersiellt är också deras ansvar. När det gäller restauranger är det kommunerna som har tillsynsansvaret.

KOLL PÅ KUNDERNA. Stefan Larsson och Moa Karlsson kliver in i butiken där max 20 får vistas samtidigt. Foto: Mikael Andersson

Tillfällig lag

Den tillfälliga pandemilagen gäller 10 januari – 30 september 2021.

Den gäller gym- och sportanläggningar, badhus, gallerior, butiker, allmänna sammankomster och lokaler som hyrs ut för privata sammankomster.

Varje besökare/kund ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av ytan.

Skyltar som uppger hur många som får vistas i lokalen, förutom personalen, ska finnas vid entréerna.

Vid privata sammankomster får max 8 personer delta.

Det ska finnas handsprit eller möjlighet att tvätta händerna.

Visa merVisa mindre

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26