Folkets förkämpar. Anna Linell och Lena Wolmner har anställts för att styra upp kulturen i Söderort. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

De ska rädda Folkets hus i Bagarmossen

Nu är det klart: två föreståndare har anställts för att vända Bagarmossens folkets hus från flopp till flipp. "Redan innan årets slut ska det märkas att något hänt", säger de. Först ut blir en bakficka till Lilla Bagis.

  • Publicerad 09:11, 22 sep 2016

Folkets hus största problem är att det måste öppnas upp

Efter att 50 personer sökt jobben gick de till Lena Wolmner, 49 och Anna Linell, 35. Wolmner är kulturproducent med lång erfarenhet av scenkonst och har arbetat med bland annat Way out west och Riksteatern. Hon har sina rötter i Kärrtorp och bor numera i Tallkrogen. Linell, Bagisbo sedan 2011, kommer närmast från Miljöpartiets riksdagskansli.

– Jag har jobbat sju år på policynivå så jag längtar efter att få vara jordnära och ta tag i något mer konkret, säger hon.

Minus i kassan och en hel styrelse som avgick – kräftgången för Folkets hus är välrapporterad. Mycket finns att göra, inte minst med lokalen. Fastighetsvärden Stockholmshem planerar större uppsnoffsningar på sikt, en process där Folkets hus lovats stor delaktighet. Anna Linell vill lyfta hållbarhetstänk och skissar i tankarna på en självförsörjande kåk med solpaneler. Hon vill att de blir ett nav för den lokala hållbarhetsrörelsen, där de ser "en otrolig kraft".

Bakficka för bullar

Innan det blir av planerar duon att styra upp enklare renoveringar för att så snabbt som möjligt signalera att förändringens vindar är på ingång. Rent konkreta handlingar är för tidigt att gå ut med – tjänsterna kickar igång först om en månad. Tidigt 2017 ska program och planer presenteras, och lokala fiket Lilla Bagis ska öppna upp en bakficka med "lägre prisnivå" i huset.

– Folkets hus största problem är att det måste öppnas upp. Inte minst fysiskt, det är svårt att hitta hit och man blir inte sugen på att gå in. Det ska vi bryta med hjälp av konst och kultur i samarbete med lokala aktörer, och skapa en mötesplats för de boende, visionerar Lena Wolmner.

Hon tar som exempel att de vill ha konstnärer på residens. Alltså kreatörer som under längre tid är baserade i Bagis och skapar verk utifrån möten med folket.

Blir tufft

Föreståndarna pratar om att jobba brett, tillmötesgå alla, och överbrygga de motsättningar som finns mellan "gamla" och "nya" Bagis. Samtidigt sticker de inte under stol med att de vill bedriva en verksamhet som ska få medborgare att inne i stan att kliva på Linje 17 för en kväll i Söderort.

"Kul men utmanande", summerar Anna Linell uppgiften framför dem:

– Här finns mycket potential men det kommer att kräva mycket arbete.

Läs även

Hundratals steppare störde sömn – i en vecka

Bagarmossens Folkets hus nära konkurs

Så ska Folkets hus i Bagis räddas