De ska kubba varje meter på varje gata i hela stan

På måndag startar Yo Running Club, ett oberoende löparkollektiv från Stockholm, projektet att springa varje gatmeter i innerstan. Syftet är att stötta Musikhjälpen som startar samma dag, den 10 december. Och alla som vill är välkomna att hänga på.

  • Publicerad 07:17, 7 dec 2018

– Ja, det är bara att ansluta. Det är gratis att springa, men tanken är ju att de som hänger med ska skänka pengar till Musikhjälpen, säger Marcus Rössel.

Han är en av cirka 15 medlemmar i Yo Running Club som grundades av artisten Daniel Adams Ray för cirka fyra år sedan.

Yo Running Club ute på ett gemensamt träningspass. Foto: Dennis Wernersson

– Ordet klubb är lite vilseledande. Yo står för ”Your Own” och vi är ett gäng vänner som tränar ihop. Det är cykling, simning och swimrun, men framför allt löpning, säger Marcus Rössel.

Daniel Adams Ray i buren i år

I år sänds Musikhjälpen från Stortorget i Lund, 10–16 december, och Daniel Adams Ray sitter i buren tillsammans med programledaren Farah Abadi och komikern William Spetz.

Så dök tanken upp att Yo Running Club kanske kunde göra något för att bidra till Musikhjälpens insamling, som i år har temat ”alla har rätt att funka olika”.

”Som ett litet äventyr på hemmaplan”

– Stockholm är en fantastisk stad, men ofta går man alltid samma gator, eller springer. Så vi kom på att det vore kul att se mer av stan, fler gator. Det blir som ett litet äventyr på hemmaplan. Folk som vill vara med och uppleva Stockholm kan springa med oss, och samtidigt samlar vi in pengar för en god sak, säger Marcus Rössel.

Vilket tempo ska ni hålla under löpturerna?

– Vi kan inte springa supersakta för vi har en del gator att hinna med. Vi får se, men jag tror inte att det blir långsammare än 6 minuter per kilometer.

Ska ni springa en snutt på varje gata, eller hela gatorna?

– Hela har vi tänkt. Ingen verkar veta hur många kilometer gata det finns i stan, så det blir intressant. Jag har försökt räkna på hur långt vi måste springa. Det är väldigt komplicerat, men ungefär 150 kilometer blir det i Vasastan, Norrmalm, Östermalm och Gamla Stan som vi har tänkt oss att hinna med under veckan Musikhjälpen pågår, säger Marcus Rössel.

Söder och Kungsholmen kommer sen

Gatorna i resten av innerstan – Kungsholmen och Södermalm – ska också springas, men det hinns troligen med först efter att Musikhjälpen är avslutad.

Yo Running Club startar sitt gatloppsprojekt klockan 17.30 den 10 november då det är samling på Torsgatan 40 vid S:t Eriksplan.

Yo Running Club brukar springa tillsammans, med Thorsgatan 40 som utgångspunkt. Foto: Dennis Wernersson

– Det är där vi alltid brukar starta när vi har våra gemensamma löprundor, så det kändes som en naturlig plats, säger Marcus Rössel.

Samling 17.30 varje dag vid olika t-banestationer

Varje dag under veckan är det samling 17.30 och man tar vid där löprundan avslutades kvällen innan. Det blir alltid samling vid en t-banestation och den exakta mötesplatsen förmedlas varje dag via instagramkontot yorunningclub.

– Vi vet ännu inte riktigt hur många kilometer vi har framför oss, men vi hoppas att samla både engagemang och pengar till Musikhjälpen, säger Marcus Rössel.

Fakta

Samlade in 74 miljoner kronor i fjol

Musikhjälpen har sänts i Sveriges Radio före jul varje år sedan 2008.

Tre programledare sitter inlåsta i en glasbur sex dygn utan fast föda samtidigt som de sänder radio och uppmanar alla att hjälpa dem samla in pengar till välgörenhet.

Summan som har samlats in har vuxit för varje år hittills.

2017 samlade Musikhjälpen in över 74 miljoner kronor till ”Barn är inte till salu”.

I år sänds Musikhjälpen 10–16 december från Stortorget i Lund. Temat för insamlingen är ”Alla har rätt att funka olika”.

Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Enligt uppskattningar går så många som 9 av 10 barn med funktionsnedsättning inte i skolan.

Källa: Musikhjälpen
Visa merVisa mindre