De ska hjälpa unga bort från Haninge centrum

Kommunens personal går just nu runt i Haninge centrum för att ta reda på om ungdomar här vill hitta på något annat. ”När butiker i centrum säger att ungdomarna skrämmer bort kunder så måste vi ta det på allvar”, säger Anen Makboul, gruppledare på socialtjänstens förebyggarteam.

  • Publicerad 10:00, 2 feb 2018

Drogförsäljningar och ungdomar som rånar varandra – eller kolugnt och frid och fröjd.

Nu har Haninge kommun inlett en riktad insats för att sätta ungdomshänget i de södra delarna av Haninge centrum under lupp, och kartlägga om här finns problem eller inte.

Efter att det varit lugnt en längre tid, såg både butiker och polisen under fjolåret tendenser till ökad oro igen.

Polisen såg i höstas hur ungdomar redan från klockan 12 på vardagarna började samlas, och att vissa av dem hängde kvar hela dagen.

– Vi måste lyssna på butikerna om de upplever att ungdomshänget gör att antalet kunder minskar. Vi behöver samverka för att stötta Haninge centrum och hjälpa dessa ungdomar att hitta andra arenor, säger Anen Makboul.

Han, socialsekreterarna Sebastian Montenegro och Joel Salander och de andra i den kommunala insatsen försöker ta reda på om det finns annat ungdomarna vill göra.

– Vi finns här om de har frågor, och försöker lotsa dem vidare, säger Sebastian Montenegro.

Han är själv uppväxt i Haninge och känner många av ungdomarna.

– Här samlas flera ungdomar med utländsk bakgrund som inte vet vilka vägar de kan ta. Vi har tryckt upp blad och satt upp nu. Och nu vet vi att här finns unga som helst skulle vilja jobba, säger Sebastian Montenegro.

Enligt polisen har även allt fler ensamkommande dragits till Haninge centrum senaste tiden.

– Oavsett vilka ungdomarna är ser vi att de allra flesta bor i Haninge, en del av dem är ensamkommande, säger Sebastian Montenegro.

Sebastian Montenegro och Joel Salander på socialtjänstens förebyggarteam finns just nu på plats två dagar i veckan i Haninge centrum för att ta reda på vad unga som hänger vid centrum egentligen vill göra.

Anen Makboul ser att skolorna kan ta större ansvar.

– Det är främst ungdomar från Fredrika Bremer-gymnasiet, Riksäpplet och Söderbymalmsskolan som kommer hit. När skolorna har håltimmar och skolan är slut så är det till centrum de kommer, säger han.

– En lösning kan ju vara att skolorna ser över schemaläggningen, så det inte öppnar för långa håltimmar i Haninge centrum mitt på dagen.

Mellan klockan 14 till 19 två gånger i veckan är kommunens personal på plats i centrum fram till mitten av februari.

När insatsen är slut ska de ha skarpa förslag klara på vad man kan göra för att minska ungdomshänget.

– Haninge har ett väldigt starkt föreningsliv och här finns fritidsgårdar, det finns ett otroligt stort utbud. Men vi måste också anpassa aktiviteter efter dagens ungdomstrender, säger Anen Makboul.

Ska inte ungdomarna få vara i Haninge centrum precis som alla andra?

– Om butikerna i centrum upplever att kunder väljer bort att handla på grund av ungdomshänget, så måste vi fundera på hur vi kan stötta Haninge centrum. Näringslivet ska inte belastas på grund av ungdomarna.