Nu har nästa steg i trygghetsarbetet i Väsby tagits, den här gången med en ideell förening. I somras bildades nämligen Tryggare Väsby – en sammanslutning av enbart fastighetsägare.

– Vi ska bedriva verksamheten genom en svensk variant av ett så kallat Business Improvement District, Bid, säger verksamhetschef Karin Göransson.

Metoden bygger på att de involverade parterna gemensamt finansierar trivselhöjande åtgärder för att förbättra situationen inom ett avgränsat geografiskt område. I Väsbys fall centrala Väsby, stationsområdet och Sigma.

– Arbetet handlar om att öka tryggheten för alla som bor och verkar i Väsby. Vi samverkar också med kommun och polis i aktuella frågor, som stationsområdet.

Områdesvandring

Häromveckan gick medlemmarna på en vandring i de centrala delarna. Kommunpolis Daniel Wilhelmsson och områdespolis Rille var med.

– Här i Elis park bakom gamla Medborgarhuset behöver buskarna klippas och det behövs mer belysning. Annars är det lätt för dem som exempelvis ägnar sig åt drogförsäljning att gömma sig, säger Rille.

Daniel Wilhelmsson berättar att det har blivit bättre i stationsområdet tack vare nya samverkansavtalet och att det har varit fokusområde de senaste två åren.

– Ordningsvakter, fältarbetare, kameror och kyrkans projekt Vi tillsammans har bidragit till den positiva utvecklingen här. Men droghandeln har i stället delvis flyttat till centrala Väsby.

Bäst resultat

Thérèse Fleetwood, trygghetssamordnare på Väsbyhem, säger att det gäller att få ut de goda krafterna.

– Det gäller att våra hyresgäster och övriga kommuninvånare är synliga ute. Vi planerar även att ha olika happenings som loppisar och marknader. Att det är rent och snyggt i våra områden är också jätteviktigt, säger hon.

Brf Suseboparken är en av de bostadsrättsföreningar som gått med i Tryggare Väsby. Ordförande Gunilla Ridström berättar att de råkat ut för "en del grejer".

– Vi bor ju så centralt i Väsby och det är lätt att vår gård drar till sig oönskade aktiviteter. Vi hyr även ut lokaler, men när en av företagarna inte ville vara vara kvar på grund av otrygghet bestämde vi oss för att göra något. Vi har bland annat satt upp kameror och infört trapphusvärdar.

Brf Optimus i centrala Väsby har haft problem med drogförsäljning på sina gårdar.

– Det gäller att inte ha för tät vegetation och att ringa när man ser något. Vi måste göra något, folk vågar inte gå ut längre. Det är så trist, säger ordförande Stefan Niklasson.