De ska göra sparkcykeln cool – för vuxna

Kickbike – eller sparkcykel som man sa när farfar var ung. Någonting bara för kids? Inte om det här Vasastadsparet får bestämma.

  • Publicerad 15:07, 18 okt 2017

Entreprenörerna tillika föräldrarna Hanna Bergman och Marcus Järgården fick idén till kickbikes för vuxna när de bodde i London. Där är det ett vanligt inslag i stadsbilden, både eldrivna och "vanliga". Och så passade det in i deras livsstil.

– Idén kom ur skollämningen av våra barn på morgnarna. Det var ett perfekt färdmedel för att åka med barnen på gatan. De kunde ha sina små kickbikes och vi kunde åka bredvid i lugn och ro istället för att halvjogga, säger Hanna Bergman.

RÖSTLUND: Kickbikes är töntigt och det är helt okej

Väl tillbaka i hemstaden Stockholm bestämde de sig för att starta ett företag. Konceptet som kallas Oss Bikes är en webb-butik där två modeller av "vuxnare" kickbikes säljs. Det vuxna består främst i designen och att däcken är grova, ungefär som på en mountainbike. Cyklarna har ingen elmotor utan resenären får sparka sig fram.

Hanna Bergman och Marcus Järgården med sina sparkcyklar i Vasaparken. Foto: Sacharias Källdén

Någon måste börja

Att stockholmarna skulle ha svårt att ta till sig konceptet på grund av det kan ses som töntigt eller barnsligt är paret införstådda med.

– Allt handlar om att någon måste börja och göra det normalt. Sen riktar vi oss som föräldrar som oss själva, och när man har barn så slutar man bry sig lite mer om vad som räknas som coolt. Man blir mer praktiskt lagd. Sen så tycker vi att det är tydligt att de här cyklarna inte är riktade till barn, det är ett schysst färdmedel helt enkelt, säger Marcus Järgården.

Södermalms nya favorit: el-skejt

Om Stockholmarna kommer svischa nedför gatorna på kickbikes i vår återstår att se, men faktum är att man sedan butiken öppnade sålt en hel del, både här hemma och utomlands.

– Ungefär hälften av försäljningarna har skett till utlandet, vilket överraskat oss. Men det är ju så klart också säsongsbetonat, säger Marcus Järgården.

Nya parkytor ska ge Rålis fred i skejtramperna