De ska göra Kallhäll tryggare efter stöket

Flera rån har drabbat Kallhäll den senaste tiden. Nu har fler trygghetsvärdar anställts av kommunen för att göra centrum tryggare.

  • Publicerad 11:38, 18 feb 2016

Sönderslagna rutor i centrum, gisslantagande, rån och misshandel. Efter den senaste tidens stök i Kallhäll arbetar trygghetsvärdarna allt oftare i området.

När vi träffar Mona, Anis, Ali och Yaichin har de nyss påbörjat sin dagliga runda i centrum, och har precis stannat till för att byta några ord med apotekets väktare. En av de drabbade verksamheterna i området.

– Vi brukar stämma av med varandra, säger Mona.

Flera butiksägare i området vinkar till gänget när de rör sig mellan butikerna. Under dagen besöker de också Sankt Lukas kyrka och Källtorpskolan.

– De har önskat att vi kommer dit lite oftare till kyrkan, så att de får lära känna oss. Och Folkets hus har önskat att vi står i ingången när de har bio, föreställningar och sådant under tiden de har kassan öppen. Nyligen var det någon som tog sig in och tog kassaskrinet, säger Mona.

Fler trygghetsvärdar

Mona och Anis började båda arbeta som trygghetsvärdar i januari i år. Och sedan en vecka tillbaka har de blivit fler.

– Förut var det bara två stycken, nu är vi alltid fyra stycken från 10 till 21 som jobbar i olika skift, säger Anis.

Vad är det ni ska göra här?

– Att se till att folk vågar gå ut igen. Det är många av de pensionärer som vi träffar som säger att de inte vågar gå ner till bankomaten längre, säger Mona.

Den senaste tiden har deras arbete trappats upp. Liksom polisens, som de arbetar nära.

– De är här ganska ofta nu, jätteofta om kvällarna och patrullerar. Det är bra, säger Mona.

Vad har ni fått för bemötande här i Kallhäll?

– Det är mycket positivt och folk säger tack för att ni finns, säger Anis.

– Man märker på folk att de behöver oss. De kommer fram när de ser att vi är här. De säger att de känner sig trygga, säger Yaichin.

"Rädd om sitt eget liv"

Vid stängning och öppning håller de personalen sällskap i butikerna. Och trygghetsvärdarna vill gärna vara där för fler. Som att alla ska få ett nummer att ringa om de vill ha sällskap från tåget, ner till centrum eller till tvättstugan. Enligt trygghetsvärdarna är det också svårt för många att våga vittna när de ser ett brott eftersom de ofta bor i närheten av förövarna.

– Man är ju rädd om sitt eget liv också, säger Mona.

De kommunala trygghetsvärdarna har alla kommit in via kommunens välfärdsjobbsatsning. Tanken är att alla ska få gå en väktarutbildning och en HLR-utbildning på brandstationen i Jakobsberg.

"Har blivit värre"

Abbas Hamade, arbetsmarknadsutvecklare, drog igång projektet i maj i fjol, efter att oroligheterna i Kallhäll trappades upp. Då började han leta efter personer som kunde passa som trygghetsvärdar inom ramen för välfärdsjobb.

– Det har inte varit så här förut i Kallhäll. Det har blivit värre. Man ser att det händer ofta saker. Vakter och trygghetsvärdar är bara en liten del. Man måste jobba med det här från grunden. Att tidigt se var det börjar, i vilka områden. Där ska man börja agera för att hindra att de hamnar där. Det finns mycket man kan göra, säger han.