På ”månberget” vid Disponentparken blickar hustomten ut över ön i skenet av sin lykta och facklor. Snart, med start första advent, är det dags att ge sig tillkänna för ö-borna.

Bakom hustomtedräkten döljer sig Ulrika Fransson och hennes sambo Oscar Eriksson assisterar som ”nisse”. Dräkten har har hon ärvt från hennes morfar som var just hustomte på NK i många år, berättar Ulrika.

https://www.mitti.se/nyheter/de-fixar-sommarens-lek-for-unga-i-coronakrisen/reptez!lbIvvB7s5kMGc89P6WR2wQ/

I somras fixade de gratisaktiviteter för barn och unga som var hemma. Nu är det julens tur.

– Jag vill lyfta Lucia från Syrakusa, som förråddes och dödades för att hon skänkte till och hjälpte fattiga, och hustomten, som kommer att gå omkring här på ön och försäkra sig om att portarna är låsta, prata med folk och visa medmänsklighet, säger Ulrika som även planerar att få sällskap av en egen ö-Lucia.

Hon är tydlig med att initiativet inte är religiöst och att hon skiljer på jultomten och hustomten.

– Jultomten har ett annat budskap. Det här handlar om att gå ut och visa grannarna att man finns eller fråga om de behöver hjälp med något. Jag handlar åt folk som inte kan varje dag och hoppas att fler vill haka på. Det handlar om att se varandra och det är väl den finaste presenten man kan ge i år, säger Ulrika.

Nu har hon startat en Facebook-grupp ”Jul på Lilla Essingen” där alla aktiviteter och upplägg kommer presenteras. På schemat, som startar första advent, väntar bland annat en digital julmarknad med lokala aktörer enligt Ulrika. För barn - och unga blir det uteaktiviteter som pepparkaksutställning, åka tomtesläde på hjul eller klä julgran varje advent.

Dessutom kan man låna med sig en fackla från tobaksaffären när man tar en promenad på ön, som ett individuellt fackeltåg.

– Dels så lyser man upp ön, och dels ser folk där finns en som vill hjälpa, och om man behöver det så kan man komma fram. Man blir en ljusbärare, som lucia, säger Ulrika.

Du har ju gjort många såna här initiativ på Lilla Essingen, vad driver dig?

– Jag älskar Lilla Essingen och alla barnen här. Det är en fantastisk stadsdel med en gemenskap som är makalös. Alla aktiviteter ska vara coronasäkra och det handlar om att hålla kontakten med andra människor. I år känns det viktigare än någonsin.