"Jag är så sugen på att spela in en ny skiva, bara tjonga in den", säger Dynamite Harry (längst bak) apropå hur det känns att släppa första plattan. Foto: Pekka Pääkkö

De ska få Stockholm att dansa loss till smutsig boogie

Skitig dansmusik ligger i fokus när Stockholmsbandet Diskopunk släpper skivan Filthy Boogie. "Den visar vår hybris, att vi har stora planer. Det är lite som Abba, det ska vara stort och kompromisslöst", säger keyboardisten Olof Palma.

  • Publicerad 16:49, 16 dec 2021

Vi är mer ... glittriga i dag

Sedan två månader tillbaka håller bandet Diskopunk till i en källarlokal på Krukmakargatan. Tamburiner, pukor och allehanda instrument fyller hyllorna som sträcker sig upp mot taket.

– Här är bättre än förra replokalen i Liljeholmen som vi delade med 30 andra. Golvet lutade, det möglade och alla slogs om avfuktarna, säger Olof Palma, som spelar keyboard.

Förutom honom består bandet av sångaren Antonio America, gitarristen Hercules Boogie, basisten Disko Volante och trummisen Dynamite Harry.

Spelglädje. ”Vi har samma inställning till bandet som när vi var 15, att det är det roligaste som finns”, säger Antonio America, här med Disko Volante och Hercules Boogie. Foto: Pekka Pääkkö

Dans över mosh pit

Tre av dem bor på Söder, två i Aspudden. De är vänner sedan gymnasieåren, då det band som senare blev Diskopunk bildades.

– Vi har alltid kallat det vi spelar diskopunk, det är genren vi samlats kring sedan 2015, säger Olof.

– Den innefattar typ allt. Det är musik att dansa till, fast det känns som punk. Istället för mosh pit är det dans framför scenen, säger Antonio.

Fart och fläkt. Diskopunk har hyllats för sina energiska livespelningar. Foto: Kristoffer Åkerström

Ögonkontakt med Lena PH

Deras singel Fire från 2016 har över 15 miljoner spelningar på Spotify. Men än har de inte haft något riktigt break, menar de. Snarare är det som att de haft flera, mindre genombrott.

Som när de blev förband till Mando Diao. Eller när turnerade i Tyskland med Friska Viljor. Eller när de hyllades av Oasis producent David Scott efter en spelning på en amfiteater i Jordanien.

Eller när Dynamite fick ögonkontakt med Lena PH på en spelning på en 50-årsfest de blivit nedflugna till på Mallorca.

– Det är som att det alltid händer tillräckligt mycket för göra det svårt att sluta ge allt, säger Olof.

En spelning att minnas

Dynamite Harry: "Vår första spelning med Mando Diao. Det var i Karlstad, vårt största gig ditills."

Disko Volante: "Spelningen innan var på 44:an, och nu stod vi framför en publik på flera tusen."

Dynamite Harry: "Jag höll på att bajsa på mig av nervositet."

Visa merVisa mindre

Ingen i bandet har någon musikalisk skolning att tala om, men de har kommit långt sedan den första spelningen på Laika för fem år sedan.

– Vi repar otroligt mycket. Jag är inte speciellt bra på keyboard, men när vi spelar ihop låter det hur bra som helst, säger Olof.

– Vi har också skruvat upp liveshowen. Vi är mer... glittriga i dag, säger Disko.

Kompisar. Diskopunk debuterade 2016 och består av ­Hercules Boogie, Disko Volante, Antonio America, Olof Palma och Dynamite Harry. Foto: Pekka Pääkkö

Smutsig dansmusik

Än har de inte släppt någon skiva, men har många livespelningar under bältet och de har prisats för sin energi på scenen. När pandemin slog till hade de precis kommit hem från en turné. All fokus som skulle ha lagts på gig sattes i stället på att repa och skriva.

– Vi tog det momentum vi hade och lät det sippra in i nya låtar, säger Olof.

Ett minne från Söder

Videon till låten Motherland är inspelad på Zinkensdamms IP. Skivbolaget ville inte ge Diskopunk några pengar för produktionen, men kunde tänka sig att låna ut en kamera.

Så utrustade med den, samt en tanke om att gång är en sport som ser rolig ut, begav de sig till Zinken.

– Vi ville testfilma en vända runt IP:et, för att se hur det såg ut när Antonio gick ett varv. När vi satte igång började det hända massa grejer, folk började bära på fotbollsmål, och så kom plötsligt en amerikanskt fotbollslag dit, säger Disko Volante.

– Trettio gigantiska danskar, säger Olof Palma.

Resultatet blev en testfilm som såg ut som en noga koreograferad musikvideo.

– Vi tänkte att det skulle ta flera timmar, men sex minuter efter att vi gått från Zinkens krog var vi tillbaka med en färdig musikvideo. Det var helt sjukt, säger Dynamite Harry.

Visa merVisa mindre

Livekänsla på burk

Resultatet blev deras första skiva Filthy Boogie, framjammad och skriven i replokalen. Den släpps i vår.

– Vi ville fånga live-energin, kapsla in den, säger Hercules.

– Live finns en urenergi, det är ofta en annan sak än det man hör på en inspelning. Vi ville brygga det gapet. Jag tycker vi har lyckats, säger Olof.

– Den visar vår hybris, att vi har stora planer. Det är lite som Abba, det ska vara stort och kompromisslöst.

Första singeln från Filthy Boogie heter I’m Lost och släpps 17 december. I samband med det spelar de i Malmö och på Hus 7 i Slakthusområdet.

– Det var två år sedan vi spelade live sist. Det känns så jäkla kul, säger Olof.

Består av: Antonio America, sång. Olof Palma, keyboard. Hercules Boogie, gitarr. Disko Volante, bas Dynamite Harry, trummor. (Ja, det är deras artistnamn. Vad de egentligen heter ”är inte intressant”.)

Aktuella med: Singeln ”I’m Lost”, släpps 17 december. Spelning på Hus 7 i Slakthusområdet, 18 december. Och skivan ”Filthy Boogie”, som släpps våren 2022.

Tidigare alster, i urval:
Diskopunk EP (2019)
Lilla pojke, singel (2018)
Fire, singel (2016)

Beskriver sig själva som:
”Ett dekigt ABBA som blandar friskt mellan dans, post-punk, pop & rock’n’roll för att landa i ett landskap mellan underground och yttre rymden.”

Visa merVisa mindre

Singel. Låten I’m Lost från plattan Filthy Boogie släpps 17 december. Foto: Kristoffer Åkerström