De ska bygga nya centrala kvarter på Kungsholmen

Region Stockholm säljer marken vid S:t Eriks ögonsjukhus till Skanska för 1,5 miljarder. Så här ser den kommande ägaren på bostadsplanerna, som fått en del kritik.

  • Publicerad 07:00, 6 apr 2021

S:t Eriks ögonsjukhus har flyttat till Hagastaden, och den stora byggnaden planeras att rivas för att göra plats för två nya kvarter. Nu har Region Stockholm gjort klart med en köpare i Skanska, som planerar att köpa tomten för 1,4-1,5 miljarder kronor.

Nya kvarter i S:t Eriksområdet får mer kritik

– Det här möjliggör 300 nya bostäder, nya kontor och kommersiella lokaler samtidigt som området blir mer tryggt och attraktivt. Det här kommer bli riktigt bra för Stockholmarna, säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd i ett pressmeddelande.

Beskedet innebär att detaljplanearbetet, som väntat på besked om nya ägare, kan köra igång igen enligt stadsbyggnadskontoret som nu ska ta kontakt med Skanska.

Utformningen har fått kritik under samrådet, och enligt stadsbyggnadskontoret så ska ”gestaltningen av de enskilda husen studeras vidare” och synpunkterna från samrådet ska redovisas för stadsbyggnadsnämnden troligen under våren.

SD lanserar eget förslag för nya kvarter på Kungsholmen

Enligt Alexandra Lauren, vice vd Skanska Sverige, ser de fram emot att ”förvandla sjukhusområdet till en attraktiv plats med fokus på hållbarhet” skriver hon i ett mailsvar. Bolaget hoppas byggstarta 2024.

Hur ser ni på kritiken som förslaget fått, är det något som ni vill ändra?

”Vi kommer nu arbeta vidare med utformning av kvarteren tillsammans med Stockholms stad i den fortsatta planprocessen under kommande år. Vår ambition är att tillföra kvalitéer och göra St:Erik ännu mer trivsamt och attraktivt.” skriver Alexandra Lauren.

FÖRSLAG. Så här såg visionsbilderna för de nya husen vid Fleminggatan ut när förslaget var ute på samråd. Alexandra Lauren, vice vd Skanska Sverige, ser de fram emot att ”förvandla sjukhusområdet till en attraktiv plats med fokus på hållbarhet” . Foto: Stockholms stad/Tengbom/Skanska

FLYGVY. Här syns de nya kvarteren från luften enligt samrådsförslaget. Foto: Stockholms stad/Tengbom

Nya kvarter

Försäljningen av marken är villkorad av beslut i både Regionfullmäktige och Skanskas styrelse.

Enligt förslaget är planen att bygga två nya kvarter med cirka 300 nya bostäder, kontor, lokaler och idrottshall. Förslaget har varit ute på samråd, men när det kan gå ut på nästa steg, granskning, går inte att säga i dagsläget enligt stadsbyggnadskontoret.

Foto: Emelie Asplund Foto: Fotograf Emelie Asplund