Mer stress och ont i magen eller ett sätt att tidigt se alla elevers behov?

Åsikterna om tidigare betyg går isär, men från och med i höst får skolor införa betyg från årskurs fyra. Intresset från länets skolor har varit svalt, men en av dem som nappat är Internationella Engelska Skolan i Upplands Väsby.

– Barnen vill gärna i ung ålder veta hur det går för dem i skolan. För oss blir det ett hjälpmedel att se var vi behöver sätta in extra stöd och anpassningar. Det blir tydligare för oss med betyg, i stället för de betygsliknande omdömen som vi haft hittills, säger rektor Jonas Hård.

Enligt honom är en stor del av lärarna positiva till betyg i fyran.

– Vi har fört en dialog med våra lärare och båda fackförbunden och gjort en risk- och konsekvensanalys, vilket landade i ett ja. Lärarna såg det som att betyg ger mer tydlighet till eleverna, som i sin tur blir mer vana att få en bedömning i form av betyg.

Ser du några risker med tidiga betyg?

– Betygsstressen, som även kan finnas i högre åldrar. Det finns en press att prestera som vi behöver jobba med oavsett elevernas ålder, säger Jonas Hård och fortsätter:

– Vi behöver informera om att betygen i sig inte är viktiga förrän slutbetyget, utan mer ska ses som var man ligger kunskapsmässigt.

Barnen själva tycker att betyg kan påverka både positivt och negativt.

– Man kan bli stressad och då vågar man kanske inte berätta för sina föräldrar att man fått ett dåligt betyg, säger Leone Karademir, 10.

– Det blir en stor förändring eftersom man aldrig har tänkt på att man vill ha det bästa betyget, vi har ju haft betyg i form av färg. Grön, gul och röd, säger hon.

Maxime Darcourt, 9, håller med.

– Jag är väldigt nervös för att få F. Jag vill ju helst ha bra betyg.

"Plugget kan bli lättare"

Men betygen kan också sporra.

– Plugget kan säkert bli lättare i framtiden, nu när vi får betyg tidigare. Jag kommer nog sträva efter att få A eller B i alla ämnen, säger Max-Praise Enos, 9.

Vissa tycker att beslutet kom lite plötsligt.

– Det var under en lektion vi fick reda på att vi skulle börja få betyg från fyran, det kom lite oväntat, trots att jag hörde det på "Lilla Aktuellt", säger Ermis Karamavros, 9.

Tveksam

Maya Jädergård Rosvall, 9, känner sig lite tveksam till betyg.

– Om man har fått ett lågt betyg på ett prov kanske man börjar tänka på att man kommer få F i slutbetyg.

Yixuan Wang, 10, tycker betygen ger bra information hemma.

– Det är bra att föräldrarna vet vilka betyg man har så att de vet hur jag ligger till.