”De signalerar att idrotten inte är viktig”

Idrotten prioriteras ner av den nya blågröna majoriteten i stadshuset då den bakas in under arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Karin Ernlund (C). Det anser Emilia Bjuggren (S) som var ansvarigt borgarråd för idrottsfrågor i Stockholm under förra mandatperioden.

  • Publicerad 16:30, 16 okt 2018

– De signalerar att idrotten inte är viktig när den hamnar under något de anser är större och viktigare, säger Emilia Bjuggren.

Det var vid lunchtid i går måndag som den nya majoriteten, Alliansen och Miljöpartiet, presenterade hur man sinsemellan har fördelat borgarrådsposterna.

Bjuggren kritisk till prioriteringen

Idrott ingår inte i något av de nya borgarrådens titel. I stället ska idrottsfrågorna nu ligga på arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Karin Ernlunds bord.

Emilia Bjuggren, som under den senaste mandatperioden var arbetsmarknads- och idrottsborgarråd, är kritisk till majoritetens sätt att prioritera.

”Små pengar kan göra en stor skillnad”

– Det här säger något om hur de ser på idrotten, säger hon.

– Idrotten är inte en jättestor del av stadens budget, men det är vår största folkrörelse och det behövs en person som är tydligt ansvarig och som idrottsrörelsen kan ha en relation till. Jag tycker att idrotten är en viktig del av stadens arbete och det är dessutom ett område där jämförelsevis små pengar kan göra en stor skillnad, säger Emilia Bjuggren.

”Tydligt att jag är det nya styrets idrottsborgarråd”

Karin Ernlund tillbakavisar den socialdemokratiska kritiken fullständigt.

Arbetsmarknads- och integrationsborgarråd Karin Ernlund (C). Foto: Anna Z Ek

– Det är tydligt att jag är det nya styrets idrottsborgarråd. I min borgarrådsportfölj ligger förvaltningen för arbetsmarknad, för idrott och integrationsfrågorna som handlar om ett övergripande ansvar att samordna eftersom integrationen ingår i många olika förvaltningars arbete, säger hon.

”Föreningslivet gör en stor insats”

Att Karin Ernlund fick hand om idrottsfrågorna beror på att idrottsrörelsen spelar en viktig roll när det gäller integration, förklarar hon.

– Det är den bästa mötesplatsen för folk från olika stadsdelar och olika bakgrunder. Föreningslivet gör en stor insats.

Det är för tidigt med ”jättekonkreta” besked om vilka idrottspolitiska frågor den den nya stadshusmajoriteten ska driva, förklarar Karin Ernlund, men några saker står klart.

Fler aktörer ska ge fler hallar

– Vi ska jobba för att idrotten ska komma in tidigare i stadsplaneringen när man bygger nya bostadsområden. När det gäller hallar gäller det att ha en långsiktig planering och att bli bättre på samverkan med andra kommuner. Och så har vi vår käpphäst – att släppa in fler aktörer. Det finns andra än kommunen som vill bygga hallar.

Och så säger ni nej till vinter-OS i Stockholm 2026?

– Vi stänger inte dörren för ett vinter-OS i Stockholm i framtiden, men när det gäller 2026 saknas det tillräckligt beslutsunderlag och nu är det för sent, tiden rinner iväg.

På Centerpartiets hemsida finns en presentationstext om den 32-åriga Liljeholmsbon Karin Ernlund. Texten är ganska lång, men där finns inte ett ord om idrott.

Inte någon ”superidrottande” person

– Jag erkänner att jag inte är någon superidrottande person men jag kan en hel del om föreningsliv, som hela idrottsrörelsen bygger på. Nu ser jag fram emot att träffa idrottsföreningarna och alla ideella krafter i Stockholm, säger hon.