Peppade. En del av ensemblen framför musikalbrädan till Så som i himmelen. Foto: Hektor Wedin

De ses snart under sommarhimmel

Stjärnspäckade ensemblen för succémusikalen Så som i himmelen styr snart kosan mot Göteborg. Men i sommar bjuds det på en stor musikalkonsert i Stockholm.

  • Publicerad 15:29, 10 dec 2021

Jag blev
förtjust
i hans nervösa blinkningar

Vi möts i ett rum på den översta våningen av Oscarsteatern. Det var här de uppträdde med musikalen för första gången.

Gänget laddar nu inför En himmelsk musikalkonsert som blir de sista musikaluppsättningarna med original-ensemblen. Under våren ska den spelas nio gånger i Scandinavium i Göteborg. Därefter blir det två stora arenakonserter; en på Skansen i Stockholm och en i Dalhalla i Rättvik

Björn Kjellman ligger på golvet och håller om sin hund Bror. En del av den stora ensemblen är här: Malena Ernman, Philip Jalmelid, Tuva B Larsen och Morgan Alling.

För två år sedan satte pandemin stopp för musikalen. När musikerna och skådespelarna återigen ställde sig på scenen var det med nya känslor.

– Efter den här långa tiden känns det som att man har blivit räddad ur en livbåt, säger Philip Jalmelid.

– Jag har saknat människorna som är med och skapar musikalen, säger Malena Ernman.

Innan beslutet att skjuta upp föreställningarna till 2022 spelades ett fåtal inför en publik på 500 personer, vilket kändes tomt.

– Som publik är man ganska utsatt. När det är fler i den vågar människor ryckas med och applådera. Det kan nästan kännas nervöst annars, säger Malena Ernman.

Under blå himmel. En del av gänget ute i den krispiga decemberkylan. Foto: Markus Gårder

Konserten i sommar är speciell på många sätt. Det är de sista föreställningarna med originalensemblen. Manuset görs om och repliker byts ut mot musik och sång. I sommar väntar en konsert med musikalmusik i två akter, där den andra akten bjuder på en ”best of” Så som i himmelen.

Uppträdandena kommer att ske utomhus för att så många som möjligt ska kunna sitta i publiken och samtidigt njuta av sommaren.

Landsbygd och kör

Det som har gjort musikalen så populär är den höga igenkänningsfaktorn i karaktärerna och den oglamorösa handlingen, menar ensemblen. Musikalen och den filmatiserade föregångaren handlar om livet.

– Det är landsbygd och kör, något som alla människor känner igen sig i, säger Björn Kjellman.

Oscarsteatern. Kärt hem för musikal­ensemblen. Foto: Hektor Wedin

Film och musikal skiljer sig åt på flera sätt.

– Det är olika känslosträngar. Musikalvärlden tillåter att man befinner sig i en känsla som låter sig finnas kvar.

Philip Jalmelid spelar Daniel som Mikael Nyqvist gjorde i filmatiseringen.

– Jag såg filmen två år innan vi började repetera. Jag kände igen mig mycket i karaktären. Sedan stal jag lite från Micke, jag var förtjust i hans nervösa blinkningar. Man blir alltid färgad av den som spelat en karaktär innan, men måste hitta det i sig själv.

Flyttar hem till byn

Med manus av Kay Pollak och Carin Pollak, musik av Fredrik Kempe och regi av Markus Virta har musikalen tagit publiken med storm.

Den handlar om Daniel, en framgångsrik dirigent som flyttar till byn där han en gång växte upp. I en känslosam resa närmar han sig människorna genom byns kyrkokör.

Sedan start 2018 har musikalen spelats närmare 200 gånger.

Visa merVisa mindre

Biljettsläpp

Biljetterna till föreställningarna på Skansen och i Dalhalla, Rättvik, släpps den 13 december.

Skansen i Stockholm 10-11 juni och på Dalhalla i Rättvik 18 juni.